ΕΜΑΚ στην Τουρκία: “Διασώσαμε 5 ανθρώπους” – Πολλοί οι νεκροί στα συντρίμμια

 ΕΜΑΚ στην Τουρκία: “Διασώσαμε 5 ανθρώπους”  – Πολλοί οι νεκροί στα συντρίμμια

Oλοκληρώθηκε η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, από τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιο Μπαλάφα, ο οποίος είπε πως η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην κλίμακα της καταστροφής, είπε πως είναι τεράστια, και γι’ αυτό από την Τρίτη που ξεκίνησαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού οι άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαλάφας, οι Έλληνες διασώστες έχουν απεγκλωβίσει 5 άτομα ζωντανά, ενώ έβγαλαν από τα χαλάσματα και 5 ανθρώπους χωρίς τις αισθήσεις τους. Πρόσθεσε μάλιστα πως έπρεπε να αφήσουν νεκρούς στα συντρίμμια, καθώς είναι κρίσιμες οι ώρες και πρέπει να εντοπιστούν εγκλωβισμένοι που είναι ζωντανοί. «Δυστυχώς, σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορείς να ξοδεύεις χρόνο για την ανάσυρση νεκρών όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν».

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε, «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαλάφας στάθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωστικά συνεργεία. Πρόσθεσε, δε, ότι «υπήρξε γρήγορο αίτημα βοήθειας από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι ομάδες πρέπει να επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, διοίκηση, έρευνα και διάσωση, επιμελητεία».

«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι συνάδελφοί μας στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι, κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν θα μπορούσε κανείς να τα έχει πάει καλύτερα», επισήμανε ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σχετικά Άρθρα