Τροπολογία για Κασιδιάρη: Νέο σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση μετά τις ιδεολογικές αναφορές Μητσοτάκη – Υπό πίεση το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

 Τροπολογία για Κασιδιάρη: Νέο σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση μετά τις ιδεολογικές αναφορές Μητσοτάκη – Υπό πίεση το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Άπιαστος στόχος θα πρέπει να θεωρείται η συναίνεση για το εκλογικό μπλόκο στον Κασιδιάρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την μεγάλη έξοδο από την κοινοβουλευτική απομόνωσή της.

Την ίδια ώρα η κατάθεση προς ψήφιση ξεχωριστής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση θα δοκιμάσει έντονα την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που θα βρεθεί και πάλι σε μεγάλη θεσμική πίεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το ότι έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο δική του πρόταση σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστεί ως το κόμμα που τορπιλίζει τη συναίνεση δεν την έχει καταθέσει ως ξεχωριστή τροπολογία προς ψήφιση.

  • Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει αποδεκτή ούτε καν την πρόταση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να γίνουν αλλαγές στον νόμο που προτείνει η ΝΔ στη βάση της πρότασης των έγκριτων συνταγματολόγων κυρίων Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.

Μέχρι αυτή την ώρα εξαιτίας και του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να αξιοποιήσει το θέμα για να πλήξει ηθικά τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τις ένοπλες δυνάμεις, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για ένα δεύτερο γύρο πάνω σε ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει έντονη ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση ανασύροντας τις διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς – Δεξιάς.

  • Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην ολομέλεια και ένας δεύτερος γύρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκης θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανός καθώς θα επιβεβαιώσει ότι το εκλογικό ντέρμπι παραμένει και θα είναι για δυο.

Από τη συζήτηση που προηγήθηκε μάλιστα στη Βουλή στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα νέο πολωτικό σκηνικό με στόχο αυτός που θα απομονωθεί αυτή τη φορά στη Βουλή να είναι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι ουσιαστικά μια ρεβάνς στο κλίμα απομόνωσης στο οποίο έχει βρεθεί εδώ και αρκετούς μήνες η ΝΔ λόγω των υποκλοπών με κορύφωση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα φαίνεται να θεωρούν δεδομένη την στόχευση της κυβέρνησης να φέρει κοντά της αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ.

  • Πάντως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να εκτιμήσει τι θα κάνει η Χαριλάου Τρικούπη. Η ιστορία πάντως τα τελευταία 7 χρόνια έχει δέιξει ότι σε κάθε κορυφαίο θεσμικό δίλημμα που τίθεται στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται έντονα.

Και το δίλημμα αυτό για το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ακόμη πιο στην περίπτωση που τελικά το αδιέξοδο φτάσει στην κατάθεση τελικά της πρότασης Αλιβιζάτου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε ακόμη πιο ασφυκτική πίεση σε μια φάση που όπως έχουν διαπιστώσει στο πολιτικό σκηνικό το εκκρεμές δεν έχει φτάσει στο τέρμα της δεξιά του διαδρομής στην οποία κινείται αυτό το διάστημα. 

Σχετικά Άρθρα