Τουρκία: Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής

 Τουρκία: Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής

Οι δύο τεράστιοι σεισμοί και μια σειρά μετασεισμών που χτύπησαν την Τουρκία και τη Συρία, έχουν μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 11.000, ενώ οι καταστροφές που έχουν καταγραφεί είναι πρωτοφανείς. 

Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου και ήταν 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην πόλη του Γκαζιάντεπ, μια πόλη δύο εκατομμυρίων πολιτών.

Οι εικόνες πριν και μετά τον σεισμό καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο Γκαζιάντεπ. Η ένταση της δόνησης οδήγησε στην κατάρρευση σειράς κτηρίων από μπλοκ πολυκατοικιών μέχρι δημοσίων κτηρίων στη Συρία, ενώ έγινε αισθητός μέχρι την Κύπρο και τον Λίβανο, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.

Στην Τουρκία, περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι έχουν κηρυχθεί νεκροί, με δεκάδες χιλιάδες να παραμένουν αγνοούμενοι και τραυματίες.

Ο πρώτος ισχυρός σεισμός ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός που ήταν σχεδόν στο ίδιο μέγεθος με τον πρώτο δηλαδή 7,5 Ρίχτερ περίπου 9 ώρες αργότερα και με το επίκεντρο στο Καχραμανμαράς.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών για τα προάστια της χώρας που χτυπήθηκαν από τα φονικά Ρίχτερ, δηλαδή περίπου 10 πόλεις.