Γκετζέ Κοντού(σπίτια φτωχών): Δολοφονικές κακοτεχνίες – Έτσι κατέρρευσαν τα κτίρια – Πέντε εταιρείες έχουν πάρει όλες τις… δουλειές επί Ερντογάν

 Γκετζέ Κοντού(σπίτια φτωχών): Δολοφονικές κακοτεχνίες – Έτσι κατέρρευσαν τα κτίρια – Πέντε εταιρείες έχουν πάρει όλες τις… δουλειές επί Ερντογάν

Στα «γκετζέ κοντού», τα σπίτια των φτωχών, τις πολυκατοικίες που κτίζονταν «μέσα σε μια νύχτα», βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι άνθρωποι αλλά και σοροί. Το χτύπημα του Εγκέλαδου έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα στις κατασκευές στην Τουρκία αφού κατέρρευσαν χιλιάδες κτήρια.

Τα «γκετζέ κοντού» χτίστηκαν γρήγορα, μέσα σε μία νύχτα, με φθηνά υλικά και ανύπαρκτο αντισεισμικό κανονισμό. Κατά τη διάρκεια των σεισμών, τα συγκεκριμένα κτίσματα χωρίς να διαφαίνονται καταστροφές στην πρόσοψή τους, κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι. Αυτό οφείλεται στις κακοτεχνίες που η «συμμορία των 5» επέτρεψε να γίνουν. Πρόκειται για πέντε εργολάβους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε τα μεγάλα έργα, σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση. Στον ΣΚΑΙ προβλήθηκαν φωτογραφίες στις οποίες καταδεικνύονται οι… προχειροδουλειές σε νεόδμητα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη στατικότητα των κτισμάτων. Σε φωτογραφίες φαίνονται δοκάρια και κολόνες κομμένες και ανάμεσά τους να περνούν σωλήνες. 

Οι πέντε επιχειρηματίες είναι πρόσωπα που έχουν κερδίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες δουλειές κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Cengiz Holding Μεχμέτ Τσενγκίζ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Limak Holding Νιχάτ Οζντεμίρ, τον πρόεδρο του MNG Holding Μεχμέτ Ναζί Γκιουνάλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kolin Construction Νατσί Κόλογλου και τον Κεμάλ Καλιοντσού της Kalyon Construction.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΌ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Η οδός 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι, καταδεικνύει το πρόβλημα των νεόδμητων στην Τουρκία: Τα σπίτια δεκάδων οικογενειών κατέρρευσαν μετά τον σεισμό και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Δεκάδες άνθρωποι είναι άστεγοι και ψάχνουν απεγνωσμένα τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Χαρακτηριστικό για τις καταστροφές είναι το βίντεο που ακολουθεί: