Φονικοί σεισμοί: Αγωνία για χιλιάδες εγκλωβισμένους – Μάχη με τον χρόνο και το πολικό ψύχος – Συγκλονίζουν οι προσπάθειες των ελλήνων διασωστών, νέο κλιμάκιο στην Τουρκία

 Φονικοί σεισμοί: Αγωνία για χιλιάδες εγκλωβισμένους – Μάχη με τον χρόνο και το πολικό ψύχος – Συγκλονίζουν οι προσπάθειες των ελλήνων διασωστών, νέο κλιμάκιο στην Τουρκία

Ο αριθμός των θυμάτων από τους φονικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία μέχρι στιγμής υπολογίζεται σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

  • Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

Ο κόσμος σε πολλές επαρχίες που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, κοιμάται σε αυτοκίνητα ενώ οι προμήθειες τελειώνουν. Δεν ξέρουν καν αν την επόμενη ώρα θα ξαναδουν τους δικούς τους ανθρώπους, καθώς οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων έχουν φτάσει σε οριακό χρονικό σημείο. Οι ειδικοί είχαν δώσει 72 ώρες προκειμένου να υπάρχουν ευχάριστα νέα από τις έρευνες. Τα περιθώρια, όμως, στενεύουν

Την Τρίτη το Göksun ήταν μια πόλη-φάντασμα, λίγο πάνω από 70 μίλια από το κέντρο του φονικού σεισμού που σκότωσε περισσότερους από 7.800 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία και άφησε τεράστιο αριθμοό παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Göksun είχαν τραπεί σε φυγή, καθώς ισχυροί μετασεισμοί συνέχισαν να ταράζουν τα σπίτια τους. Όσοι έμειναν πάλευαν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που έπεφταν πολύ κάτω από το μηδέν, κρύβονταν στα αυτοκίνητά τους ή γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές και αγωνίζονταν να βρουν νερό και φαγητό, φοβούμενοι περαιτέρω δονήσεις.

«Κάθε πέντε λεπτά χθες η γη σειόταν. Έβλεπα τα σπίτια να κουνιούνται πέρα ​​δώθε, ήταν τεράστιο», είπε ο Akkan. «Ξεχάστε τα σπίτια, δεν μπορούμε να μείνουμε ούτε στα αυτοκίνητά μας, καθώς φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν κι άλλες δονήσεις», είπε. «Δεν εμπιστευόμαστε αυτά τα κτίρια, όλα είναι ακόμα κλονισμένα, φοβόμαστε ότι τα πράγματα θα καταρρεύσουν».

«Δεν έχουμε δει τίποτα από το κράτος», λέει ο Τέζερ, με έναν τόνο που υποδηλώνει ότι ήταν περισσότερο απελπισμένος παρά θυμωμένος.

«Σήμερα οι αρχές άρχισαν να μας μαζεύουν όλους εδώ, αλλά αυτή τη στιγμή το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη τροφής και νερού. Είδαμε κάποιες παραδόσεις την τελευταία ώρα, αλλά είναι πολύ λίγες», είπε ο Emrah Akkan, καθώς η σύζυγός του και τα τρία παιδιά του στριμώχνονταν στο αυτοκίνητό τους. Σε κοντινή απόσταση, τα μικρά παιδιά με τη σειρά τους έπλεναν γρήγορα τα πρόσωπά τους σε ένα δημοτικό σιντριβάνι κάτω από τη λαχαναγορά. Σπασμένα τζάμια σε ένα κοντινό κατάστημα τροφίμων αποκάλυψαν σωρούς από κουτιά, τα σπασμένα τζάμια είτε σπασμένα κατά τη διάρκεια του σεισμού είτε στοιχεία λεηλασίας καθώς απελπισμένοι άνθρωποι έψαχναν για φαγητό.

  • Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και με τις αντίξοεες συνθήκες. Δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων…

Η ελληνική αποστολή στην Τουρκία συνεχίζει το έργο διάσωσης, με πολύ κόσμο να παραμένει στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι τρομακτικοί σεισμοί 7,8 και 7,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διασώστες έβγαλαν από τα ερείπια που άφησαν οι σεισμοί άλλη μια γυναίκα ζωντανή και ένα αγόρι 15 χρονών. Επίσης ανέσυραν ένα κορίτσι και έναν άνδρα 40 ετών, νεκρούς.

Η ελληνική αποστολή διάσωσης ετοιμάζεται να ενισχυθεί, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες. 

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής η αποστολή της ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών. 

Συνολικά, 4 ανθρώπους ζωντανούς και 3 νεκρούς.

Τρεις μήνες κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 10 νότιες επαρχίες που επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό, μια απόφαση που εξουσιοδοτεί το κράτος να παρακάμψει τον νόμο στις πληγείσες περιοχές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις εκλογές που αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

«Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης… για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα διεξαχθούν γρήγορα», είπε.

  • «Οι πολίτες μας που επλήγησαν από την καταστροφή μπορούν να είναι βέβαιοι ότι το κράτος τους καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια».

Σε ένα βενζινάδικο στο δρόμο έξω από το Göksun, οι κάτοικοι στριμώχνονταν στην πόρτα για να ζεσταθούν, ανυπομονώντας να βρουν τρόπους να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν. «Από τις δύο το μεσημέρι σήμερα δεν είχαμε καθόλου βενζίνη», είπε ο διευθυντής της επιχείρησης, Ömer Koca, μιλώντας ανάμεσα σε άδεια ράφια που συνήθως ήταν γεμάτα με τρόφιμα. Μόνο μερικά κουτιά με ξηρούς καρπούς, μπισκότα και χαρτοκιβώτια με χυμούς φρούτων έμειναν για να ταΐσουν τους πεινασμένους έξω.

«Από τον σεισμό, υπήρξε αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος», είπε ο Koca. «Πολλοί άνθρωποι το παρερμηνεύουν όταν τους λέμε όχι, νομίζουν ότι αποθηκεύουμε ή κρύβουμε κάποια. Αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε φορτηγά υγραερίου για να το φέρουμε ή ακόμα και οδηγούς για να το μεταφέρουν. Ακούμε ότι κάποια θα αρχίσουν να γεμίζουν αύριο, οπότε τώρα περιμένουμε».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να μπω στο σπίτι μου. Αυτήν τη στιγμή έχω μείνει στο να κοιμάμαι πίσω από το βενζινάδικο».

Διεθνής βοήθεια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα

Στην Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να καταφθάνει η διεθνής βοήθεια, ενώ στη χώρα έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους.

Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του «κάθε δυνατή βοήθεια», καθώς 158 διασώστες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως στέλνει βοήθεια ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων διασωστών, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Σχετικά Άρθρα