Η αλληλεγγύη ανοίγει τον δρόμο στη “διπλωματία των σεισμών” – Άμεση ελληνική συνδρομή – Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν

 Η αλληλεγγύη ανοίγει τον δρόμο στη “διπλωματία των σεισμών” – Άμεση ελληνική συνδρομή – Τι ειπώθηκε στην επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία αλλάζει την προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης σε θέματα άμυνας και ανοίγει νέο δρόμο για την αναβίωση της “διπλωματίας των σεισμών”. Πριν την εκδήλωση του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως πόνταρε στην ένταση και στις προκλήσεις όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, γεγονός που επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό και καθόριζε την στρατηγική της ελληνικής πλευράς.

Χθες, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες που ανταποκρίθηκαν και προσέφερε την έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία

Η “διπλωματία των σεισμών” ξεκίνησε μετά από διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες το καλοκαίρι του 1999 και οδήγησε σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού η αμοιβαία συμπαράσταση άλλαξε το κλίμα.  

  • Τον Αύγουστο του 1999, ο σεισμός μεγέθους 7,6 ρίχτερ έπληξε την Τουρκία, με τραγικό απολογισμμό 17.000 θύματα και 44.000 τραυματίες. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έστειλε την ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ και ανθρωπιστική   βοήθεια στην γείτονα χώρα. 
  • Μόλις 21 ημέρες μετά, 5,9 ρίχτερ χτυπούν την Αθήνα, με επίκεντρο την  Πάρνηθα. Η Τουρκία έστειλε στην Αθήνα διασώστες της AKUT, της τουρκικής EMAK. Μέχρι τότε το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ήταν φιλοπολεμικό. 

Είχαν προηγηθεί τα Ιμια, οι δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο και υπόθεση Οτσαλάν, το 1999. 

  • Χθες, η κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς, για ανθρωπιστικούς λόγους ήταν άμεση και ξύπνησε σε πολλούς μνήμες απο το 1999. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ενημερώθηκε για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να παράσχει βοήθεια και τόνισε ότι «πρώτη έγνοια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «στη συνέχεια θα δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε».

Λίγο αργότερα, με εντολή του Πρωθυπουργού αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την γειτονική χώρα, με C-130, ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα.

  • Την ομάδα συνοδεύει ένας Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγιπ Ερντογαν στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Επανέλαβε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που είχε ήδη αναχωρήσει για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Ο τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια

Σχετικά Άρθρα