Ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία από το χτύπημα του εγκέλαδου – Χιλιάδες νεκροί, κραυγές φρίκης από εγκλωβισμένους – Αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών υπό πολικές θερμοκρασίες

 Ανείπωτη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία από το χτύπημα του εγκέλαδου – Χιλιάδες νεκροί, κραυγές φρίκης από εγκλωβισμένους – Αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών υπό πολικές θερμοκρασίες

Ανελέητο και θανάσιμο το χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, οι μετασειμοί φτάνουν τους 100 μερικοί από αυτούς πολύ ισχυροί, καιρικές συνθήκες με θερμοκρασία υπό το μηδέν. Ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία σε Τουρκία και Συρία με χιλιάδες νεκρούς. Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία τα οποία αλλαζούν διαρκώς, 4.365 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι 2.921 σκοτώθηκαν στην Τουρκία και 1.444 στην Συρία. Στην Τουρκία οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

 Ο εγκέλαδος χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας, κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε άλλος ένας, 5,3 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα, κατά την ίδια πηγή.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής. Καθώς πριν από το 5,3 και μετά από αυτόν υπήρξαν μετασεισμοί από 3 μέχρι 4,7 Ρίχτερ.

Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, γεμάτη από κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια. Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς οι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια είναι χιλιάδες και κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου. Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

https://twitter.com/Eren50855570/status/1622673468352339993?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμ.».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Είπε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Πολυάριθμες χώρες έσπευσαν να αποστείλουν βοήθεια, προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα.

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Τουρκία 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό και σκύλους, καθώς και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την παροχή υποστήριξης στα θύματα στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, 79 ατόμων, για να βοηθήσουν τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
  • Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για να παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 13 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια. Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Συρία μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει
  • Ρωσικές ομάδες διάσωσης από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ετοιμάζονται να πετάξουν στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή έχει ήδη στείλει 10 μονάδες αποτελούμενες από 300 άτομα για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών και στην αναζήτηση επιζώντων. Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει σημεία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει δεκτή
  • Το Ισραήλ αποστέλλει ομάδες στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ενέκρινε επίσης αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, το οποίο έλαβε μέσω διπλωματικού αξιωματούχου. Το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει αρκετούς πολέμους
  • Η Γερμανία ετοιμάζει παραδόσεις γεννητριών έκτακτης ανάγκης, σκηνών και κουβερτών. Είναι επίσης προετοιμασμένη να στήσει στρατόπεδα με εξοπλισμό επεξεργασίας νερού
  • Η Ελλάδα στέλνει στην Τουρκία μια ομάδα 21 διασωστών, δύο σκύλους διάσωσης και ένα ειδικό όχημα διάσωσης, μαζί με έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και εμπειρογνώμονες σεισμικού σχεδιασμού σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο
  • Η Ιαπωνία στέλνει μια ομάδα περίπου 75 διασωστών στην Τουρκία
  • Η Ισπανία ετοιμάζεται να στείλει δύο ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία με 85 άτομα προσωπικό, καθώς και ένα απόσπασμα εθελοντών πυροσβεστών
  • Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας προσέφερε βοήθεια στην Τουρκία. Μια ομάδα πυρόσβεσης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Πίζα
  • Η Γαλλία αποστέλλει ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα