Ανάλυση/ Τουρκία: “Παντού πόνος”!- Τα αμείλικτα ερωτήματα και οι (προ)εκλογικές δυναμικές

 Ανάλυση/ Τουρκία: “Παντού πόνος”!- Τα αμείλικτα ερωτήματα και οι (προ)εκλογικές δυναμικές

Διασώστε αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα- Φωτό από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με περισότέρους από 4.000 νεκρούς επισήμως, με χιλιάδες άστεγους στο χιόνι και με πολλά κρατικά κτίρια, ακόμα και νεόκτιστα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει, η Τουρκία προσπαθεί να μετρήσει τις πληγές της από τους δυο φονικούς σεισμούς 7,7 και 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξαν τις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΕΤΑΙΟΥ*

«Παντού πόνος» έγραψε χθες βράδυ ο ιστότοπος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Τζουμχουριέτ, αποτυπώνοντας έτσι το κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα καθώς άγνωστος ακόμα παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων και αυτών που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.

Ερωτήματα και οργή: Σε πολλές περιοχές, και κυρίως στην Μαλάτια και το Καχραμανμαράς, τα νοσοκομεία κατέρρευσαν, προκαλώντας έκπληξη αλλά και οργή καθώς ήταν σύγχρονα κτίσματα που είχαν χτιστεί στις αρχές του 2010 και κανονικά θα έπρεπε να είχαν τηρήσει τους αντισεισμικούς κανονισμούς που ισχύουν στην χώρα μετά τους σεισμούς του 1999. Βίντεο από το Καχραμανμαράς δείχνουν μια ισοπεδωμένη πόλη ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και πολιτικών της αντιπολίτευσης, στην Αντιόχεια τα σωστικά συνεργεία δεν είχαν αρχίσει να επιχειρούν 15 ώρες μετά τους σεισμούς.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δυσκολεύουν τόσο το έργο των σωστικών συνεργείων όσο και την διαβίωση των σεισμόπληκτων με χιλιάδες κατοίκους να διανυκτερεύουν στο κρύο.

Εθνικό πένθος: Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή από το 1939 και διέταξε εφτά μέρες εθνικού πένθους ενώ οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν ήδη καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στους δημάρχους των περιοχών που έπληξε ο σεισμός αλλά μόνο σε αυτούς του ΑΚΡ και του ΜΗΡ και όχι σε αυτούς της αντιπολίτευσης.

Μνήμες από τον σεισμό του 1999: Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία με τους οποίους συνομίλησε το KReport κάνουν ήδη τον παραλληλισμό με τους σεισμούς του 1999, που αποτέλεσαν τότε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στη νίκη του ΑΚΡ το 2002, εκτιμώντας ότι οι δυο χθεσινοί σεισμοί θα επηρεάσουν τις προεκλογικές δυναμικές εις βάρος της κυβέρνησης.

*Η ανάλυση αναδημοσιεύεται από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα