Ανάλυση New York Times/ Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε ισχύ ίση με 32 ατομικές βόμβες, όπως αυτή που έπεσε στην Χιροσίμα!

 Ανάλυση New York Times/ Ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία είχε ισχύ ίση με 32 ατομικές βόμβες, όπως αυτή που έπεσε στην Χιροσίμα!

Φωτογραφία από την Sabah

«Σεισμός τέτοιου μεγέθους απελευθερώνει τόση ενέργεια, όση θα χρειαζόταν για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από 4 ημέρες», δηλώνει στους New York Times, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Για να κατανοήσουμε πόσο τρομακτική είναι η απελευθέρωση ενέργειας από σεισμούς τέτοιων μεγεθών, ειδικοί εξηγούν ότι «μία δόνηση 7 βαθμών ισοδυναμεί με περίπου 32 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα».

Εκτός από το μέγεθος, καθοριστικό παράγοντα σε κάθε σεισμό αποτελεί το εστιακό βάθος, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται και από την ποιότητα κατασκευής των κτηρίων.

Τα κτίσματα: Στις πληγείσες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), εκτιμά ότι « ο πληθυσμός κατοικεί σε εξαιρετικά ευάλωτες δομές που δεν πληρούν τα κριτήρια αντισεισμικής προστασίας».

Οι αναλογίες: Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου προκλήθηκε σε ένα μακρύ ρήγμα περίπου 1.500 χιλιομέτρων. O συγκεκριμένος σεισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει δώσει, από το 1939. Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους καταγράφηκαν το 2015 στο Νεπάλ me 9 χιλιάδες νεκρούς και το 2013 στο Πακιστάν με τουλάχιστον 825 θύματα.

Αναλυτικότερα, όπως γράφουν οι New York Times:

Ο Januka Attanayake, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, είπε ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τον σεισμό ήταν ίση με περίπου 32 petajoules, αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από τέσσερις ημέρες.

«Όσον αφορά την ενέργεια, το μέγεθος 7,8 που σημειώθηκε είναι 708 φορές ισχυρότερο από ένα μέγεθος 5,9», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα έναν σεισμό στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2021, στον οποίο προκλήθηκαν μικρές ζημιές στην πόλη.

Η ισχύς των σεισμών μετριέται σε μια κλίμακα γνωστή ως τοπική κλίμακα μεγέθους. Μια παλαιότερη έκδοση ήταν γνωστή ως κλίμακα Ρίχτερ. Είναι μια λογαριθμική κλίμακα: Για κάθε ακέραιο αριθμό που αυξάνεται, η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται από έναν σεισμό αυξάνεται κατά περίπου 32 φορές.

Αλλά η πιθανή ζημιά ενός σεισμού εξαρτάται από πολύ περισσότερα από το μέγεθός του, με την πυκνότητα πληθυσμού μιας δεδομένης περιοχής καθώς και τη ρηχότητα του επίκεντρου να συμβάλλουν στο επίπεδο της καταστροφής, με έναν πιο ρηχό σεισμό να έχει τη δυνατότητα για περισσότερες ζημιές. Αυτό ήταν περίπου 10 μίλια βάθος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα κατασκευής των κτιρίων στην περιοχή. «Ο πληθυσμός σε αυτήν την περιοχή κατοικεί σε κατασκευές που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στο σεισμό, αν και υπάρχουν ορισμένες ανθεκτικές κατασκευές», σημειώνει η έκθεση του USGS, προσθέτοντας: «Οι κυρίαρχοι ευπαθείς τύποι κτιρίων είναι η τοιχοποιία από τούβλα με χαμηλό ύψος και με ελαττωματικό πλαίσιο από σκυρόδεμα”.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η σεισμολόγος Σούζαν Χου του USGS είπε ότι ο σεισμός, αν και απέχει πολύ από τον ισχυρότερο που έχει δει ο κόσμος τις τελευταίες δεκαετίες, προκάλεσε τεράστια καταστροφή.

Ένας σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ έχει περιγραφεί από τους σεισμολόγους ότι έχει «ενέργεια ισοδύναμη με περίπου 32 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα», όπως είπε στους Times το 2013 ο Renato Solidum, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων .

Με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ο σεισμός στην Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «μεγάλος» σεισμός. Άλλοι σεισμοί παρόμοιου μεγέθους περιλαμβάνουν έναν σεισμό του 2013 στο Πακιστάν , στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 825 άνθρωποι, και τον σεισμό του Απριλίου 2015 στο Νεπάλ, όταν σκοτώθηκαν σχεδόν 9.000 άνθρωποι.

Αυτός ο σεισμός φαινόταν να είναι ένας από αυτή τη σειρά, είπε ο Δρ Attanayake, ο σεισμολόγος στη Μελβούρνη. Ένα μακρύ ρήγμα περίπου 1.500 χιλιομέτρων ή 930 μιλίων, που χωρίζει την ευρασιατική πλάκα στα βόρεια από την πλάκα της Ανατολίας προς τα νότια, είχε προκαλέσει πολλαπλούς σεισμούς μεγέθους 6,7 ή μεγαλύτερους από το 1939.

Σχετικά Άρθρα