Κύπρος/εκλογές: Το ΔΗΣΥ για πρώτη φορά εκτός δεύτερου γύρου μετά τον Μακάριο- Αμφίρροπη η μάχη Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη

 Κύπρος/εκλογές: Το ΔΗΣΥ για πρώτη φορά εκτός δεύτερου γύρου μετά τον Μακάριο- Αμφίρροπη η μάχη Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη

Στην Κύπρο, μια ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη μάχη Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο προέκυψε από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης (προέρχεται από τον ΔΗΣΥ, αλλά υποστηρίχθηκε από τα κόμματα του κέντρου) ήρθε πρώτος με 32,04% έναντι 29,60% του πρώην διαπραγματευτή για το Κυπριακό Α. Μαυρογιάννη (που είναι ανεξάρτητος, με υποστήριξη του ΑΚΕΛ).

Τρία αξιοσημείωτα δεδομένα του αποτελέσματος:

Εκτός το ΔΗΣΥ: Για πρώτη φορά από τον θάνατο του Μακαρίου, το ΔΗΣΥ, το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς μένει εκτός δευτέρου γύρου (ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήρθε τρίτος με 26,1%), με μια εσωκομματική κρίση να έχει ήδη ξεσπάσει.

Συσπείρωση ΑΚΕΛ: Το προβάδισμα Χριστοδουλίδη μειώθηκε, τις τελευταίες 30 ημέρες, από 14 μονάδες στις πρώτες δημοσκοπήσεις της χρονιάς στις 2,4 μονάδες της κάλπης, χάρις σε μια ισχυρή συσπείρωση στο κόμμα της Αριστεράς.

Δύο γραμμές για Κυπριακό: Στην αναμέτρηση του β’ γύρου θα αντιπαρατεθούν ένας υποψήφιος του «κλίματος Αναστασιάδη» με έναν εκτός κλίματος, μα προπάντων δύο διακριτά διαφορετικές αντιλήψεις για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με τον Χριστοδουλίδη πιο «απορριπτικό» και τον Μαυρογιάννη πιο πρόθυμο για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξει να επιβάλει στο κόμμα του γραμμή υποστήριξης Χριστοδουλίδη, αλλά δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η βάση του ΔΗΣΥ θα πειθαρχήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σχετικά Άρθρα