LIVE Κακοκαιρία Barbara – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

 LIVE Κακοκαιρία Barbara – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Κεντρικές, νότιες και ανατολικές περιοχές (και την Αττική) αναμένεται να επηρεάσει την Κυριακή (05/02) και τη Δευτέρα (06/02) η κακοκαιρία “Barbara” με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις.

Πάντως στο επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ αναφέρει για χιόνια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και όχι πεδινές περιοχές που έκανε λόγο στο πρώτο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης:

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά που από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση”.

Όσον αφορά στα σχολεία η απόφαση για το αν αύριο θα είναι κλειστά θα ληφθεί αργότερα σε ευρεία σύσκεψη και αφού εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα της κακοκαιρίας.

ΔΕΙΤΕ LIVE THN ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ

  • Ήδη τα φαινόμενα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Αττικής.

Από τη βόρεια και την κεντρική Εύβοια ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα με έντονη χιονόπτωση να σημειώνεται το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Κερασιάς.

Οι χιονοπτώσεις σημειώνονται σε υψόμετρο άνω των 500-550 μέτρων όπου και υπάρχει χιονόστρωση με το ύψος του χιονιού στα 700-800 μέτρα να αγγίζει τα 10 εκατοστά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών και θα φτάσει στα βόρεια τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 8 και στα νησιά τους 10 με 12. Επίσης,παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και στα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ, από το μεσημέρι, θα ενταθούν κυρίως στα ανατολικά και βόρεια όπου θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά 7, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά έως 9.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, αλλά τα φαινόμενα θα σταματήσουν τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, με τα φαινόμενα στη Χαλκιδική και στη Θράκη μέχρι το μεσημέρι να είναι κατά τόπους έντονα ενώ, από αργά το απόγευμα, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση στις υπόλοιπες περιοχές και τοπικά 8 στα θαλάσσια τμήματα.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Πελοπόννησο, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, οι χιονοπτώσεις από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική Μαγνησία) και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, όπου στη Βοιωτία θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα ανατολικά και νότια έως 9.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, xιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 8 με 9.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια, χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 στα βόρεια, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα 9 και βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στα νότια, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 7 με 8 και τοπικά 9.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που από τις μεσημβρινές ώρες θα ενταθούν και θα επεκταθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι:Βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και τοπικά 8, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα νότια έως 9.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

meteo.gr: Τι προβλέπει

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά και στα νότια τμήματα της Ελλάδας την Κυριακή (05/02), όπως αναφέρουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό.

Έτσι, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προβλέπονται αρχικά βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου (ενδεικτικά πάνω από τα 200-300 μέτρα).

Πριν από τις μεσημβρινές ώρες, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν και έτσι αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και τοπικές χιονοκαταιγίδες έως και σε πεδινά τμήματα στο βόρειο Αιγαίο, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Επίσης, μετά τις μεσημβρινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε πεδινά τμήματα της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου.

Στην Κρήτη αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, πιθανώς συνοδεία χαλαζοπτώσεων, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινά (ενδεικτικά πάνω από τα 1.000 μέτρα) και σταδιακά και σε ημιορεινά τμήματα του νησιού (ενδεικτικά πάνω από τα 400-500 μετρά).

Κατά τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στις Κυκλάδες (ενδεικτικά πάνω από τα 200 μέτρα).

Καλλιάνος: Ο χιονιάς στην Αττική θα μπει εντυπωσιακά και γρήγορα

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» αναμένεται, την Κυριακή (05/02), να σαρώσει την Αττική με χιονοπτώσεις και, μάλιστα, «με γρήγορο και εντυπωσιακό τρόπο» όπως προειδοποίησε από το Σάββατο (04/02) ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Με πολύ εντυπωσιακό και γρήγορο τρόπο θα μπει ο χιονιάς, αύριο (σ.σ. σήμερα 05/02), στην Αττική αρχίζοντας από τις βορειοανατολικές και βόρειες περιοχές του Νομού. Όπως όλα δείχνουν, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής θα υπάρχουν και ανοίγματα στον ουρανό της Αττικής, πολύ γρήγορα θα έρθουν νεφώσεις από τα βορειοανατολικά του Νομού, προερχόμενες από την Εύβοια και θα καλύψουν όλη την Αττική».

Επίσης, ο μετεωρολόγος σημείωσε: «Αν δεν αλλάξει κάτι, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από το πρωί της Κυριακής (05/02), θα αρχίσει να χιονίζει στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού και πάρα πολύ γρήγορα οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και τα βόρεια προάστια της Αθήνας από το υψόμετρο των 200-250 μέτρων και υψηλότερα (πρόσκαιρα ίσως και χαμηλότερα). Στον υπόλοιπο Νομό θα εκδηλώνεται βροχή ή χιονόνερο κατά διαστήματα. Από το βράδυ και στη συνέχεια και προς το ξημέρωμα της Δευτέρας (06/02), ο καιρός θα παρουσιάσει νέα υποτροπή και οι χιονοπτώσεις πια θα κατέβουν χαμηλότερα με αυξημένη την πιθανότητα να επηρεαστεί και το κέντρο της Αθήνας και ίσως και περιοχές με ακόμα χαμηλότερο υψόμετρο».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτές οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως και σχεδόν τα τέλη της εβδομάδας που θα έρθει, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα αρκετές ημέρες μπροστά μας για να συζητάμε τις πιθανές περιοχές χιονοπτώσεων, που κατά βάση θα είναι στις εξής περιοχές: Βορειοανατολικό Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα (και η Αττική ασφαλώς), ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες, Κρήτη. Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσω και άλλα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού».

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο πόδι με τους δήμους να προετοιμάζονται για την έλευση του χιονιά και τις συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία για την αξιολόγηση της κατάστασης να είναι συνεχείς.

Μαρουσάκης: Χιονοπτώσεις στην Αττική από το μεσημέρι

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» ανέλυσε, το βράδυ του Σαββάτου (04/02), ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποιώντας για «επιδείνωση του καιρού και χιονοπτώσεις στην Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής (05/02) και μετά».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN που προβλήθηκε το Σάββατο (04/02): «Ήδη έχουν αρχίσει τα φαινόμενα προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Είχαμε, κατά τη διάρκεια της ημέρας, χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα. Το σοβαρότερο, όμως, κύμα της κακοκαιρίας μάς έρχεται από απόψε (04/02) το βράδυ και – κυρίως – αύριο (05/02) από τα ανατολικά προς τα δυτικά».

Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Μέσα στο Αιγαίο και κυρίως στα δυτικότερα τμήματα αρχίζει να λαμβάνει χώρα ένας σχηματισμός χιονοκυμάτων, που θα μετατοπιστούν προς τα δυτικά νοτιοδυτικά, και μέχρι αύριο (05/02) το απόγευμα θα απασχολήσουν τμήματα της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας – ακόμα όμως και της ανατολικής Πελοποννήσου».

Σε ό,τι αφορά στον Νομό Αττικής, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «περιμένουμε την επιδείνωση αύριο (05/02) το μεσημέρι και θα έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια, το βράδυ θα δούμε να πέφτει χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα (06/02) θα επιμείνουν τα φαινόμενα κυρίως προς τα ανατολικά και νότια. […] Εδώ, στην Αττική, ο καιρός θα παρουσιάσει ένα άνοιγμα προς το μεσημέρι της Δευτέρας (06/02), πάλι όμως αναμένουμε επιδείνωση με πυκνές χιονοπτώσεις από το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού».

Μήνυμα του 112

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός στην Αττική και σε άλλες περιοχές λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που θα φέρει, από την Κυριακή (05/02), σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου (04/02), οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Αττικής έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 που – μεταξύ άλλων – ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις από προμεσημβρινές ώρες της 05-02-2023 στη βόρεια, βορειανατολική και βορειοδυτική Αττική. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Ανάλογο μήνυμα από το 112 έλαβαν και κάτοικοι στις Βόρειες Σποράδες, στην Εύβοια, στη Μαγνησία, στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα.

https://twitter.com/112Greece/status/1621919271222640641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1621919271222640641%7Ctwgr%5Ec74677a2db73485e754d97201e644e6470548a25%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2F183647%2Fkakokairia-mparmpara-xionia-stin-athina-apo-to-mesimeri-ti-lene-oi-meteorologoi

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες – Το πρόστιμο

Πάντως, ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες εξαιτίας της κακοκαιρίας με την ονομασία «Μπάρμπαρα», που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Κυριακή (05/02), απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (03/02).

Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι συνεχείς και αυστηροί και, ειδικότερα, όπως ορίζεται σε ΦΕΚ, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ και αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Οι οδηγοί θα πρέπει να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3. Ακόμα, πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1. Επιπροσθέτως, οι οδηγοί πρέπει να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

  • Ευρεία σύσκεψη των Αρχών πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου (04/02), για την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας από την Κυριακή (05/02) και μετά.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, τόνισε πως έχουν ήδη δοθεί σαφείς οδηγίες σε όλους τους φορείς προκειμένου να είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Όπως ανακοίνωσε ο επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Εύβοιας, της Μαγνησίας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Αττικής και των Βόρειων Σποράδων ενώ δεν αποκλείεται ανάλογη προειδοποίηση να σταλεί και σε άλλες περιοχές. Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων όπου είναι απαραίτητο. Παράλληλα, αυστηρότατοι θα είναι οι έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες με τις οποίες πρέπει να είναι εφοδιασμένα όλα τα οχήματα και οι οδηγοί τους να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετούν χωρίς πρόβλημα.

Ακόμα, αποφασίστηκε η διασπορά οχημάτων σε σταθμούς βάσης σε περιοχές που θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την κακοκαιρία, καθώς και η εγκατάσταση 10 σταθμών στα βόρεια της Περιφέρειας Αττικής. Ο επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός προειδοποίησε για έντονη κακοκαιρία, με διάρκεια, και συνέστησε να μην εφησυχάζουμε σε περίπτωση πρόσκαιρης ύφεσης. «Όλος ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα» τόνισε και αποκάλυψε πως νέα ευρεία σύσκεψη θα γίνει, την Κυριακή (06/02), και μετά θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση τόσο για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη ημέρα – ειδικά στην Αττική – όσο και για το αν θα εφαρμοσθεί η τηλεργασία τη Δευτέρα (06/02).

Επισημαίνεται πως οι μετακινήσεις των πολιτών στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Αλλαγές, όμως, και στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφορών σημειώνονται από την Κυριακή (05/02) εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα». Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Hellenic Train», τα δρομολόγια του μετρό θα σταματούν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Ως εκ τούτου, η μετακίνηση των επιβατών από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνεται με μετεπιβίβαση στους συρμούς του προαστιακού με το ίδιο εισιτήριο. Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση κυκλοφορίας στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών)
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης και να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε, ενώ η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., www.astynomia.gr.

Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οι πολίτες μπορούν, ακόμα, να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1616765170923044865?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1616765170923044865%7Ctwgr%5Ec74677a2db73485e754d97201e644e6470548a25%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fellada%2F183647%2Fkakokairia-mparmpara-xionia-stin-athina-apo-to-mesimeri-ti-lene-oi-meteorologoi

Σχετικά Άρθρα