Γιατί ο Ανδρουλάκης ανοίγει προσωπική βεντέτα με Τσίπρα- Το παρασκήνιο μιας πιθανής σύγκλισης με τη Ν.Δ- Ο φόβος της διάσπασης

 Γιατί ο Ανδρουλάκης ανοίγει προσωπική βεντέτα με Τσίπρα- Το παρασκήνιο μιας πιθανής σύγκλισης με τη Ν.Δ- Ο φόβος της διάσπασης

Σε περίοδο ψύχους έχουν εισέλθει πλέον οι σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η τελευταία παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία σχολίασε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την Πάτρα περί διμέτωπου και ότι δεν μπορεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου να συνεργαστεί με τη Ν.Δ, δείχνει πως η Χαριλάου Τρικούπη απομακρύνεται από το πεδίο των συγκλίσεων που είχαν διαμορφωθεί και πλησιάζει πιο πολύ στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την αφορμή που δόθηκε από την πιθανότατα άστοχη δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου περί μετεκλογικών συνεργασιών που μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού και παρότι περίπου το ίδιο είχε πει ο ίδιος ο πρόεδρός του και ακόμα σαφέστερα, προ ημερών, ο Παύλος Γερουλάνος, αποφασίζει να κάψει τις όποιες γέφυρες. Σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί υποστηρίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμορφώνει συνθήκες -εάν το επιτρέψουν οι εκλογικοί συσχετισμοί- ακόμα και συνεργασίας με τη Ν.Δ από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Εκεί, άλλωστε, φιλοδοξεί να έχει ένα ικανοποιητικό διψήφιο ποσοστό που θα του δώσει περιθώρια διαπραγμάτευσης, ενώ εάν διεξαχθούν και δεύτερες -ή ακόμα περισσότερο τρίτες- εκλογές γνωρίζει πως το ποσοστό του κόμματός του ίσως κυλήσει ακόμα και κάτω από το 8,1% που επέτυχε (διπλασιάζοντας εκείνο των εκλογών του 2015) το 2019.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιέζεται από την φθορά που έχει υποστεί το κόμμα του από την υπόθεση Καϊλή, ενώ δεν έχει κατορθώσει να εισπράξει οφέλη από την παρακολούθησή του μέσω ΕΥΠ και το γενικότερο σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα δέχεται πιέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι χαρακτηριστικό πως σε κάποιες μετρήσεις εμφανίζεται να έχει χάσει 5-6 μονάδες σε ένα χρόνο, ποσοστό που ισούται με την αύξηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Διαπιστώνοντας πως το αντιδεξιό ΠΑΣΟΚ κινείται προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχοντας να αντιμετωπίσει μαζικές αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια του κόμματος (περίπου 145 ή αποσύρθηκαν με ηχηρές δηλώσεις διαφωνίας, ή εξαιρέθηκαν ως μη προσκείμενοι/ες στην ηγεσία), ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται να σηκώνει τους τόνους της πολεμικής κατά του Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και με προσωπική επίθεση, ενώ την ίδια ώρα αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας σύμπραξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρότι μέχρι πρόσφατο του απέδιδε προσωπικά την ευθύνη της παρακολούθησής του.

Σαφής ήταν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι, αν το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να συνεργαστεί μετά τις δεύτερες εκλογές, “θα πάμε και σε τρίτες”.

Αυτό το προεκλογικό βέρτιγκο του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί την αίσθηση πως υπάρχουν συνεννοήσεις σε …παράλληλο επίπεδο και βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για μία “ασφαλή διακυβέρνηση” Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, εάν απαιτηθεί από τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής και μόνο εφόσον το κυβερνών κόμμα απέχει πολύ από την προβολή αυτοδυναμίας.

Ωστόσο μία τέτοια κίνηση είναι παρακινδυνευμένη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφαία στελέχη όπως οι Γ. Παπανδρέου, Χ. Καστανίδης, και άλλοι είναι πολύ πιθανό να μην ακολουθήσουν και να ενεργοποιηθεί το σχήμα του ΚΙΔΗΣΟ για να παραμείνουν εντός κεντρικής σκηνής (θα έχουν εκλεγεί βουλευτές άλλωστε) αλλά να μην συμμετάσχουν σε μία νέα συγκυβέρνηση τύπου Σαμαρά-Βενιζέλου.

Προσωπική επίθεση Ανδρουλάκη σε Τσίπρα

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ταγκάρει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας όπως αναφέρει «να σταματήσει να μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου».
Στη συνέχεια επιτίθεται στο ίδιο κλίμα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Προοδευτικά μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας». Η προσωπική επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά του Αλέξη Τσίπρα -μετά το μήνυμα του τελευταίου από την Πάτρα- δεν αποτελεί πια μόνο ένδειξη του “διμέτωπου” της Χαριλάου Τρικούπη αλλά ρίχνει τις γέφυρες μεταξύ των δύο χώρων και, κατά ορισμένους, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη να σκληρύνει τη στάση του για να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων αλλά και για να σηματοδοτήσει πως υπερβαίνει πια το σκάνδαλο των υποκλοπών και αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Η ανάρτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στο Facebook:

Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε.
Alexis Tsipras σας παραθέτω μια μόνο εικόνα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.
«Προοδευτικά» μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας.

Η απάντηση Τσαπανίδου

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε συμμαχία με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά. Στην πορεία, ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τον Πάνο Καμμένο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε στις αρχές του, αψήφησε το πολιτικό κόστος και άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο».

Αυτό αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του από τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ», σχολιάζοντας πως «ελπίζαμε ότι και το ΠΑΣΟΚ θα έχει βγάλει τα δικά του από τη συνεργασία του με τη ΝΔ».

Σχετικά Άρθρα