Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι πάνω από τη Λατινική Αμερική – Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – Οι εξηγήσεις της Κίνας

 Δεύτερο κινεζικό μπαλόνι πάνω από τη Λατινική Αμερική – Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο – Οι εξηγήσεις της Κίνας

Άλλο ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε την Παρασκευή (3/2) στην Λατινική Αμερική, μία μέρα μετά το πρώτο, με την Κίνα να απαντά για τα δύο συμβάντα σχολιάζοντας πως ήταν «ατύχημα». «Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για για την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας».

Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο. «Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

  • Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποφάσισε να μην το καταρρίψει για λόγους ασφαλείας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αντικείμενο παρακολουθούνταν για μερικές ημέρες από τότε που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, πετώντας σε μεγάλο ύψος και περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο. Όμως, αυτή τη φορά, το μπαλόνι παραμένει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πολύ περισσότερο.

Το Πεντάγωνο πάντως διαβεβαιώνει πως το αντικείμενο δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Σχετικά Άρθρα