Η… “κρυφή” επίσκεψη εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα για το θέμα των υποκλοπών – Ποιους είδε, ποιες ενστάσεις υπέβαλε

 Η… “κρυφή” επίσκεψη εκπροσώπου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα για το θέμα των υποκλοπών – Ποιους είδε, ποιες ενστάσεις υπέβαλε

Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέιρο επισκέφθηκε τη χώρα μας στις 25 και 26 Ιανουαρίου, είχε αρκετές συναντήσεις και εξέφρασε και τις ενστάσεις της για το θέμα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων.

Για την επίσκεψη δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση αλλά την πληροφορούμαστε από την ίδια την κα Ριμπέιρο, η οποία, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ζήτησε ταχεία έρευνα στο θέμα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων «καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα».

  • Η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ είχε στην Ελλάδα σειρά συναντήσεων, όπως με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Δημήτρη Γαλαμάτη, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκοπούλο, ωστόσο δεν είδαμε ούτε μια ανακοίνωση από το Μαξίμου για την επίσκεψη της Τερέζα Ριμπέιρο, αλλά ούτε και από τους ομολόγους με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η Τερέζα Ριμπέιρο «και οι ομόλογοί της συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το θέμα της παρακολούθησης δημοσιογράφων, όπως το spyware, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έργο των μεμονωμένων δημοσιογράφων και στο συνολικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η Ριμπέιρο τόνισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ του 2018 για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπου τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της παράνομης και αυθαίρετης παρακολούθησης δημοσιογράφων και την υπονόμευση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματός τους να είναι απαλλαγμένοι από παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις την ιδιωτικότητά τους».

«Η χρήση λογισμικού υποκλοπών είναι πολύ ανησυχητική. Θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο για τη δική τους ασφάλεια και για να προστατεύουν τις πηγές τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν τη σημαντική δημοκρατική τους λειτουργία. Ενθάρρυνα τις αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και ενδελεχή έρευνα για το θέμα της παρακολούθησης λογισμικού κατασκοπείας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα», είπε η Ριμπέιρο.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού, μάλιστα, αναφέρεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για «βήματα προς βελτίωση της κατάστασης της ελευθερίας των ΜΜΕ στη χώρα». 

Σχετικά Άρθρα