Φοιτητές έφτιαξαν μικρογραφία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από μακαρόνια

 Φοιτητές έφτιαξαν μικρογραφία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου από μακαρόνια

Εντυπωσιακή μικρογραφία της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, « Χαρίλαος Τρικούπης» κατασκευασμένη από μακαρόνια έκαναν δύο φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι φοιτητές Σωτήρης Πεννιάς και Γεώργιος Πολίτης δημιούργησαν με μακαρόνια νο10, νο6 και ταλιατέλες μία αναπαράσταση της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» για να συμμετάσχουν σε έναν σχετικό διαγωνισμό. 

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, όπου και παραχώρησε τις φωτογραφίες του έργου, ο Σωτήρης Πεννιάς, «η γέφυρα έχει διαστάσεις 30 εκατοστά επί 2 μέτρα επί 40 εκατοστά και ζυγίζει 25 κιλά χωρίς την προθήκη και 32 αν συνυπολογιστεί και αυτή».

«Η γέφυρα σχεδιάστηκε σε κλίμακα 1:750 (ένα προς 750). Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να κατασκευαστεί σε αυτή την κλίμακα, καθώς το μήκος της θα έφτανε τα τεσσεράμισι μέτρα. Έτσι κρατήσαμε τους πυλώνες σε κλίμακα 1:750 και φτιάξαμε το κατάστρωμα μικρότερο, σε κλίμακα 1:1500. Κατασκευάσαμε τη γέφυρα από το ύψος της θάλασσας και πάνω, δηλαδή όχι τα θεμέλιά της, με τις λεπτομέρειες του οδοστρώματος και του καταστρώματος, τα πεζοδρόμια και τις καλωδιώσεις της πραγματικής» σημειώνει.

Ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα δηλώνει και ο διευθυντής Ελλάδας της βιομηχανίας ζυμαρικών που πρόσφερε τα μακαρόνια στους φοιτητές, Γεώργιος Μούτσιανας ο οποίος δηλώνει «Όταν δεχτήκαμε την επικοινωνία από τους φοιτητές, για τη χορηγία των μακαρονιών που απαιτούνταν για τη δημιουργία της γέφυρας, ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και άμεσα». 

Για την κατασκευή της γέφυρας, προσθέτει, απαιτήθηκαν 11 κιλά μακαρονιών ΜΑΚΒΕΛ και συγκεκριμένα τέσσερα πακέτα σπαγγέτι νούμερο 10, οκτώ συσκευασίες νούμερο 6 και ένα πακέτο ταλιατέλες. Δηλώνει ενθουσιασμένος με τη δουλειά των φοιτητών, οι οποίοι πέραν του ότι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη γέφυρα και έφτιαξαν τα αναλογικά ξύλινα μηχανήματα που απαιτούνταν για τις μετρήσεις των αντοχών της, εφήρμοσαν μαθηματικά μοντέλα, έκαναν τεκμηρίωση και δημιούργησαν γραφήματα.

Σχετικά Άρθρα