Παρασκήνιο: “Φωτιές” άναψε ο θεσμικός “ανένδοτος” Τσίπρα – Σε πίεση το ΠΑΣΟΚ με ηχηρή διαφοροποίηση Παπανδρέου

 Παρασκήνιο: “Φωτιές” άναψε ο θεσμικός “ανένδοτος” Τσίπρα – Σε πίεση το ΠΑΣΟΚ με ηχηρή διαφοροποίηση Παπανδρέου

Αποφασισμένος να κινήσει κάθε θεσμική διαδικασία εντός και εκτός χώρας είναι ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μην μπει ταφόπλακα στις υποκλοπές και την εκτροπή που συντελέστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βολές κατά του ΠΑΣΟΚ για επαμφοτερίζουσα στάση αναφορικά με τις  μετεκλογικές συνεργασίες.

Η θεαματική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από κάθε ψηφοφορία μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές δεν ήταν  μια ανώδυνη απόφαση.

Προηγήθηκε η μυστική συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου που είχε αποφασίσει να παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια της πρότασης δυσπιστίας της Παρασκευής.

  • Οι 156 βουλευτές της ΝΔ δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ψήφο ανοχής στην εκτροπή των υποκλοπών σημειώνουν από την Κουμουνδούρου και αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο παρά την απομόνωση της κυβέρνησης από το σύνολο της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση δυσπιστίας ήταν το ύστατο θεσμικό εργαλείο που είχε στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας. Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποκρούσει κανέναν από τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής εξόργισε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ήταν η απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού αλλά και η απόλυτη απαξίωση της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς για μια ακόμη φορά και χωρίς καμία συστολή η κυβερνητική πλειοψηφία δεν προσπάθησε καν να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς αντίπαλους και στρατιωτική ηγεσία.

Θολό τοπίο

Το σκηνικό όμως ανατρέπει η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί τα τελευταία 24ωρα σε σύγκρουση, με τη Χαριλάου Τρικούπη να σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους.

  • Πολλοί βλέπουν μια υποτονική διάθεση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη να κυνηγήσει την αλήθεια για τους λόγους της παρακολούθησής του.

Δεν κρύβουν την ενόχλησή τους στο ΣΥΡΙΖΑ και για τη στροφή 180 μοιρών που φαίνεται να κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα όσα δήλωνε από το περασμένο Καλοκαίρι περι ομηρίας και εκβιασμών του κόμματος και του ίδιου του προέδρου του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως πέταξε το γάντι στον Ανδρέα Λοβέρδο ευθέως καλώντας τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πουν αν επιθυμούν να συνεργαστούν με τη ΝΔ και να μην χρεώνουν εκβιασμούς στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα πάντως μεταξύ των εν δυνάμει κυβερνητικών εταίρων έχει βαρύνει σε μια στιγμή που η αυτοδυναμία για τη ΝΔ έχει αρχίσει να απομακρύνεται αισθητά και τα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για συνεργασίες.

Συγχρονισμός

 Πάντως στο ΠΑΣΟΚ είναι πλεον εμφανής η διαφορά φάσης στην ένταση με την οποία αντιπολιτεύονται τα στελέχη του. Η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαΐα περνά κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας ωστόσο η δημόσια τοποθέτησή του για τα όσα συντελέστηκαν στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή εξέπεμψε σε άλλο μήκος κύματος από αυτό του κ. Ανδρουλάκη.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης το χαρακτήρα της ψήφου των 156 βουλευτών της ΝΔ καυτηριάζοντας ουσιαστικά την απομόνωση της κυβέρνησης. Μάλιστα έδειξε να συγχρονίζεται πολιτικά σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ουσιαστικά και εκείνος ζήτησε προσφυγή στις κάλπες οπου εκεί θα δοθεί η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης από τους ίδιους του πολίτες.

Το ίδιο ζήτησε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι στο ερώτημα με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή δεν απαντήσουν οι 156 της πλειοψηφίας αλλά 11 εκατ. πολίτες. Και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει την πορεία του στο λαό με σύνθημα «Δημοκρατική Αντεπίθεση» ο κ. Παπανδρέου από την Πάτρα έριχνε το σύνθημα Δημοκρατική Αντίσταση.

Στην Πάτρα θα βρεθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση την Παρασκευή.

Σχετικά Άρθρα