Κατώτατος μισθός: Στην 13η θέση της ΕΕ η Ελλάδα – Τέταρτος χαμηλότερος σε αγοραστική δύναμη – Κάτω από τη Ρουμανία

 Κατώτατος μισθός: Στην 13η θέση της ΕΕ η Ελλάδα – Τέταρτος χαμηλότερος σε αγοραστική δύναμη – Κάτω από τη Ρουμανία

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 2% τον Ιανουάριο και κατά 7,5% τον Μάιο, η Ελλάδα είναι σήμερα 13η μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό έχει το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και τον χαμηλότερο η Βουλγαρία με 399 ευρώ.

Για την Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ και με τον συνυπολογισμό των δώρων σε 831,83 ευρώ και είναι λίγο χαμηλότερος από αυτόν της Λιθουανίας.

κατώτατος μισθός

Αν, όμως, ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση μονάδες αγοραστικής δύναμης, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο τιμών, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες.

Με τη σύγκριση αυτή, χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό σε ευρώ, όπως η Ρουμανία, ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή το επίπεδο τιμών τους είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από της Βουλγαρίας (717,14 μονάδες), τη Λετονίας (776,38 μονάδες) και της Σλοβακίας (779,96 μονάδες).

Στα ίδια επίπεδα με της Ελλάδας κινείται ο κατώτατος μισθός στην Τσεχία (947,91 μονάδες) και της Ουγγαρίας (947,91 μονάδες).

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέντε χώρες της ΕΕ – Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία – δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.

Πληροφορίες από imerisia.gr

Σχετικά Άρθρα