Στο ΣΔΟΕ Πολάκης-Ξανθόπουλος για τις καταγγελίες περί “πάρτυ αναθέσεων” της Σοφίας Νικολάου

 Στο ΣΔΟΕ Πολάκης-Ξανθόπουλος για τις καταγγελίες περί “πάρτυ αναθέσεων” της Σοφίας Νικολάου

Στο γραφείο του διευθυντή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρέθηκαν ο τομεάρχης Διαφάνειας Παύλος Πολάκης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με στόχο να ενημερωθούν για την υπόθεση απευθείας αναθέσεων και διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτίνα της ΝΔ, Σοφία Νικολάου. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει «ανοίξει» από τον Μάιο του 2021.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στο σκοτάδι αναφορικά με την εξέλιξή της. Ενδεικτική η πρόσφατη καταγγελία Πολάκη ότι τους τελευταίους 19 μήνες δεν έχει γίνει το παραμικρό από τις εισαγγελικές αρχές για τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε βάρος της Σοφίας Νικολάου αναφορικά με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.

«Επισκεφθήκαμε τον διοικητή του ΣΔΟΕ, κ. Κωνσταντέα ώστε να διευκρινιστούν κάποια πράγματα σε σχέση με την προανάκριση της υπόθεσης της κ. Νικολάου για την οποία είχαμε καταθέσει αναφορά τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2021» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Παύλος Πολάκης. «Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το τι έχει γίνει. Διαπιστώσαμε ότι έχει αναλάβει προανακριτικά καθήκοντα το ΣΔΟΕ. Υπάρχει μία αλληλογραφία ανάμεσα σε Εισαγγελέα και ΣΔΟΕ που κρατάει ένα χρόνο και πρακτικά δεν έχει οδηγήσει σε έκδοση πορίσματος» σημείωσε.

«Μιλήσαμε αναλυτικά με τον κ. Κωνσταντέα για την πορεία της υπόθεσης. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για ένα μεγάλο έργο που όντως έκαναν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Μας είπαν ότι όπου να ‘ναι θα εκδοθεί το πόρισμα. Ελπίζω να είναι έτσι. Είδα ότι τελικά η ιστορία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έφτιαξε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μπίνη -που μάζευε τα άλλα ελεγκτικά σώματα- έγινε ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Αυτό έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ με 80 υπαλλήλους να έχει πάνω από 400-450 προανακριτικές πράξεις. Τα ξεφορτώνουν όλα εδώ, φορτώνουν ένα σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί» συνέχισε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις, πιστεύω να βγει σύντομα το πόρισμα και να μην κάνει πάλι οκτώ μήνες να το δει ο Εισαγγελέας. Για εμάς είναι πασιφανή και αποδεδειγμένα όλα όσα έκανε η εν λόγω κυρία» κατέληξε ο Παύλος Πολάκης.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν πάντως ότι το πόρισμα για τις απευθείας αναθέσεις στις οποίες προχώρησε η πρώην γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες και θα είναι αποκαλυπτικό για την έκταση και τους τρόπους με τους οποίους ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τις φερόμενες «συναλλαγές» της κ. Νικολάου.

Υπενθυμίζοντας τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 18 Μαΐου του 2021, ο Π. Πολάκης τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι μέσα σε ένα χρόνο, με πρόσχημα τον κορονοϊό ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 3 εκατ. ευρώ».

Πηγή: efsyn.gr