“Η ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας” – Οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο… και το νέο προεκλογικό πακέτο με στόχευση τη μεσαία τάξη

 “Η ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας” – Οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο… και το νέο προεκλογικό πακέτο με στόχευση τη μεσαία τάξη

Τις τελευταίες κινήσεις πριν την τελική εκλογική αναμέτρηση σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας από την Ιαπωνία θα πρωτοστατήσει σε έναν νέο κύκλο περιοδειών.

Από την επιτροπή εκλογικού αγώνα της Πειραιώς, τονίζουν πως με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν στην διάθεση τους, η ΝΔ κινείται σε «τροχιά αυτοδυναμίας».

Παράλληλα, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η οικονομική πολιτική θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον νικητή τον επόμενων εκλογών και για αυτό από την κυβέρνηση σχεδιάζουν διεύρυνση του πακέτου μέτρων στήριξης για το επόμενο δίμηνο, εφόσον οι κάλπες στηθούν εντός του Απριλίου. Ταυτόχρονα, όμως ξεδιπλώνουν και τους βασικούς άξονες του προγράμματος τους για την επόμενη τετραετία.

  • Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσει την στρατηγική του κι   επικεντρώνεται στο προβάδισμα που διατηρεί η ΝΔ  σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, στο ποσοστό της πρώτης κάλπης και στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Έτσι, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζονται για προεκλογικό μπρα ντε φερ  με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ διότι εκτιμούν πως η πόλωση που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό ευνοεί τη ΝΔ για δύο λόγους.

  • Πρώτον διότι αυξάνει το ποσοστό συσπείρωσης της παράταξης και
  • δεύτερον διότι θεωρούν πως ο πρωθυπουργός υπερτερεί στην σύγκριση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην γραμμή της σύγκρουσης και της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την τελική εκλογική αναμέτρηση.  

Παράλληλα, στην Πειραιώς γνωρίζουν πως η προοπτική της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές θα αποδειχθεί άπιαστο όνειρο αν δεν καταφέρουν να επικρατήσουν στο μεσαίο χώρο όπου κινούνται κυρίως οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Έτσι, το ενδιαφέρον της Πειραιώς επικεντρώνεται στην προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και με βάση την προσέλκυση ψηφοφόρων από την «δεξαμενή» των αναποφάσιστων θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα μια σειρά προεκλογικών εξαγγελιών με άξονα την οικονομία, την υγεία και την ασφάλεια. Επικουρικά θα λειτουργήσουν και τα «διλήμματα της κάλπης» που θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης και θα έχουν να κάνουν με την σταθερότητα της χώρας.

  • Από την Πειραιώς πιστεύουν πως απαιτείται μια καλή επίδοση στην πρώτη κάλπη ώστε να σταλεί ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες πως είναι εφικτός ο στόχος για «σταθερή κυβέρνηση» στη δεύτερη αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται πως στις επαναληπτικές εκλογές, που θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα καθοριστεί από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός της Βουλής.

Δηλαδή, όσο αυξάνεται το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός της Βουλής, τόσο χαμηλότερα ποσοστά θα απαιτείται να έχει το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη από τις εθνικές εκλογές.  

Σχετικά Άρθρα