Δείγματα επιστροφής της Τουρκίας στο άρμα των ΗΠΑ και της ΕΕ από το “μπλοκ των 6” κατά του Ερντογάν- Χαμηλοί τόνοι και υποσχέσεις για διάλογο με την Ελλάδα

 Δείγματα επιστροφής της Τουρκίας στο άρμα των ΗΠΑ και της ΕΕ από το “μπλοκ των 6” κατά του Ερντογάν- Χαμηλοί τόνοι και υποσχέσεις για διάλογο με την Ελλάδα

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης παρουσίασαν το πρόγραμμά τους/ Φωτό: AFP από την Daily Sabah

Ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής από αυτό του Ερντογάν, συνολικά και ειδικά έναντι της Ελλάδας, παρουσίασε χτες η ενιαία αντιπολίτευση των έξι κομμάτων, η Εθνική Συμμαχία, στο πολυσέλιδο εκλογικό μανιφέστο της. Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει άρωμα «επιστροφής στη Δύση», προτάσσει την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με ΗΠΑ (διατηρώντας τις σχέσεις με Ρωσία, «στη βάση της ισότητας και του ισορροπημένου και εποικοδομητικού διαλόγου σε θεσμικό επίπεδο») και την επιδίωξη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί της ουσίας η ενιαία αντιπολίτευση που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν, στις εκλογές της 14ης Μαϊου, με ηγέτη τον Κιλισντάρογλου, στέλνει μηνύματα στη Δύση και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι θα επιχειρήσει συνολική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και θα ενταχθεί πλήρως στο δόγμα του ΝΑΤΟ. Μήνυμα, όμως, στέλνει και για τα ελληνοτουρκικά με μία σειρά δεσμεύσεων που απέχουν από την επιθετική ρητορική του “θα έρθουμε μια νύχτα” του Ερντογάν. Κάτι το οποίο προκαλεί απορίες καθώς ηγέτες και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπερακόντιζαν τα τελευταία χρόνια την προκλητικότητα της Άγκυρας και ζητούσαν από τον Τούρκο πρόεδρο ακόμα και να καταλάβει νησιά του Αιγαίου.

Η στροφή, πάντως, έχει ενδιαφέρον και καταγράφεται θετικά, μένει, ωστόσο, να διαπιστωθεί εάν αποτελεί προσπάθεια εκμαίευσης στήριξης από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ, ή μία, όντως, νέα περίοδο αναδιάταξης των ισορροπιών με νέο ρόλο της Τουρκίας στους κόλπους της δυτικής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα:

Ελληνοτουρκικά: «Τα άλυτα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα τα επιλύσουμε μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου (…) με βάση το διεθνές δίκαιο, την ευθυδικία και τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς αυτά να διακυβεύονται». Το Αιγαίο «πρέπει να θεωρηθεί πεδίο ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας (…) δεν θα επιτρέψουμε εξελίξεις που μπορεί να βλάψουν τα πεδία κυριαρχίας μας».
Κυπριακό: «Η Κύπρος είναι η εθνική μας υπόθεση. Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό θα επιδιώξουμε την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων και την εξασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων».
ΑΟΖ: Θα επιδιώξει «την έξοδο της Τουρκίας από την απομόνωση, μέσω πολλαπλών διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τον δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων».

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, το τμήμα εξωτερικής πολιτικής του προγράμματος τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επίτευξη του στόχου της Τουρκίας να αποκτήσει «πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία με την κατανόηση ότι και τα δύο μέρη είναι ίσα και ενισχύονται από ισορροπημένο και εποικοδομητικό διάλογο σε θεσμικό επίπεδο», ανέφερε το πρόγραμμα.

Τι περιλαμβάνει ο “οδικός χάρτης” της ενιαίας αντιπολίτευσης

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει αλλαγή της προεδρικής θητείας, περιορισμό της σε μία θητεία για επτά χρόνια και κατάργηση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), εξαιρώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης από τη διαδικασία ανάθεσης δικαστών και εισαγγελέων. Το μπλοκ έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει το όριο ψήφου στο 3% για τα πολιτικά κόμματα για να εξασφαλίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει επίσης να αλλάξει το τρέχον σύστημα εκτελεστικής προεδρίας και ένα σημείο στο κείμενο δεσμεύεται να καταργήσει όλα τα αξιώματα και τα συμβούλια στην Προεδρία και να παραδώσει την εξουσία τους στα αρμόδια υπουργεία.

“Θα στραφούμε σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα. Θα βάλουμε τέλος στην εξουσία του προέδρου να εκδίδει διατάγματα”, αναφέρει το πρόγραμμα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν επικριθεί πρόσφατα για αυτό που οι επικριτές αποκάλεσαν την προσπάθειά τους να εγκαταστήσουν έναν πρόεδρο-μαριονέτα. GP) Ο πρόεδρος Ahmet Davutoğlu αποκάλυψε ότι οι πρόεδροι των έξι κομμάτων θα εξουσιοδοτούνταν να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και θα είχαν μεγάλη εξουσία σε κάθε στρατηγική απόφαση ως πρόεδρος.

Όσον αφορά τα υπουργεία, το μπλοκ λέει ότι θα χωρίσουν το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομικών σε δύο οντότητες. Σύμφωνα με το κείμενο, το Κοινοβούλιο θα είναι η μόνη αρχή που θα αποχωρήσει από τις διεθνείς συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος η Τουρκία.

Ο Faik Öztrak, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε σε μια συνάντηση όπου ανακοινώθηκε η δήλωση ότι θα εφαρμόσουν επίσης «μεταρρυθμίσεις στην τοπική διοίκηση» και θα τερματίσουν την «κηδεμονία της κεντρικής διοίκησης στο τοπικές διοικήσεις». Αναφερόταν στον διορισμό διαχειριστών για τις θέσεις των δημάρχων που εκδιώχθηκαν μετά την καταδίκη τους για ποινικές κατηγορίες. Η Τουρκία έχει απομακρύνει πολλούς δημάρχους που συνδέονται με το PKKτρομοκρατική ομάδα από επαρχίες και περιφέρειες τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετοί άλλοι δήμαρχοι απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους και αντικαταστάθηκαν με διαχειριστές για κατηγορίες διαφθοράς. Το πρόγραμμα δεσμεύτηκε επίσης να καταργήσει τις συνέπειες των διαταγμάτων κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εφαρμόστηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που επιτάχυνε την απόλυση υπόπτων που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα Γκιουλενιστών (FETÖ), η οποία βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ένα συγκεκριμένο βήμα για το μπλοκ για την κατάργηση της εκτελεστικής προεδρίας προέκυψε στο κείμενο ως μετακίνηση του τρέχοντος προεδρικού γραφείου στο Μπεσττεπέ της πρωτεύουσας της Άγκυρας στο Τσάνκαγια, ένα ιστορικό κτήμα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον αντιπρόεδρο και ήταν το πρώτο προεδρικό συγκρότημα της Τουρκίας πριν παραδοθεί. στο καταργημένο πλέον πρωθυπουργό. Επιστροφή θα κάνει και το γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση υποσχέθηκε επίσης να ανοίξει σε δημόσια χρήση όλα τα ανάκτορα, τα αρχοντικά και άλλα κτήματα που διατέθηκαν στην Προεδρία. Δεσμεύτηκε επίσης να πουλήσει όλα τα προεδρικά αεροπλάνα και να αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Το μπλοκ ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει το μεγάλο έργο Kanal Istanbul .

Με πληροφορίες από την Daily Sabah

Σχετικά Άρθρα