Σκυλακάκης: “Δεν είχαμε ποτέ δεσμευτεί πως θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου”- Οι δεσμεύσεις του 2018-19 που …”ξέχασε” ο υπουργός

 Σκυλακάκης: “Δεν είχαμε ποτέ δεσμευτεί πως θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου”- Οι δεσμεύσεις του 2018-19 που …”ξέχασε” ο υπουργός

“Δεν θα καταργήσουμε τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν είχαμε ποτέ δεσμευτεί προεκλογικά γι αυτό”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Realfm και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα, επισημαίνοντας πως εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος το μόνο που θα εξετάσει -σε μερικές εβδομάδες- η κυβέρνηση είναι εάν μπορούν να υπάρξουν διορθώσεις ως προς την προσωπική διαφορά μιας μερίδας συνταξιούχων.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Σκυλακάκης εμφατικά τόνισε πως η Ν.Δ δεν είχε εξαγγείλει προεκλογικά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, κάτι που όμως διαψεύδεται με μία απλή αναζήτηση δηλώσεων και δεσμεύσεων που είχαν γίνει το 2018 και το 2019. Τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κορυφαία στελέχη, όπως ο τότε τομεάρχης -και μετέπειτα υπουργός- Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Μάκης Βορίδης και άλλοι είχαν κατηγορηματικά δεσμευτεί για την κατάργηση του σχετικού νόμου.

Για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και εφαρμογή ενός νέου και βιώσιμου ασφαλιστικού νόμου δεσμεύτηκε με συνέντευξή του στα «Νέα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2018.

Αλλά και τον Φεβρουάριο του 2019 (λίγους μήνες πριν τις εκλογές), μιλώντας στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο κ. Μητσοτάκης είχε επαναλάβει την δέσμευσή του:

«Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με μεγάλες αλλαγές, με αποκρατικοποιήσεις, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα -θα επανέλθω σε αυτό το ζήτημα γιατί αφορά πρωτίστως την ασφαλιστική αγορά- και βέβαια με ένα αποτελεσματικό Κράτος το οποίο λειτουργεί στρατηγικά και τελικά δεν παρεμποδίζει, αλλά διευκολύνει την επιχειρηματική πραγματικότητα. Και με ένα άλλο μείγμα πολιτικής που σημαίνει μείωση των φόρων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, στην ακίνητη περιουσία, στην εργασία. Έχω δεσμευθεί προσωπικά για αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια περίοδο για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου μιλούσε και ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως έλεγε, κι αυτός το 2018 και λίγο πριν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί στη ΔΕΘ:

 οι παρεμβάσεις της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δυο κατευθύνσεις:

  • «Πρώτον, στην αλλαγή του νόμου “Κατρούγκαλου”, όπου θα μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα.
  • Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση, που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστικού εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα».

Ο τότε τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ έκανε λόγο για «συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών» από την κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) για τις συντάξεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ν.Δ. για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάκης Βορίδης: Θα καταργήσουμε το νόμο Κατρούγκαλου

Για να σταματήσουν τα ψέματα και η προπαγάνδα της Κυβέρνησης: Ο νόμος Κατρούγκαλου, εκτός του ότι επιβάλει επιπρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις, τιμωρεί όλους τους εργαζομένους με την παράλογη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η ΝΔ θα καταργήσει άμεσα αυτόν τον απαράδεκτο νόμο.

Σχετικά Άρθρα