Προεδρικές εκλογές Κύπρος: Ποιος το φαβορί – Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις/στοιχηματικές

 Προεδρικές εκλογές Κύπρος: Ποιος το φαβορί – Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις/στοιχηματικές

Μια εβδομάδα έχει απομείνει για την διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο και οι τρεις κυρίαρχοι πρωταγωνιστές για τον Προεδρικό θώκο, εντείνουν τις προσπάθειες τους επικοινωνιακά και τακτικά, για να κερδίσουν είτε από την πρώτη Κυριακή της 5ης Φεβρουαρίου, κάτι σχεδόν αδύνατον, είτε να περάσουν στον δεύτερο γύρο στο δρόμο για το Προεδρικό.

Δημοσκοπήσεις και στοιχηματικές εταιρείες συμπίπτουν στις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα των εκλογών, δίνοντας ως νικητή τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ, να εναλλάσσονται για την δεύτερη θέση.

Οι μεν δημοσκοπήσεις αφήνουν, με μικρή διαφορά είναι αλήθεια, τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ εκτός δεύτερου γύρου, ενώ οι στοιχηματικές ποντάρουν για την τρίτη θέση στον εκλεκτό του ΑΚΕΛ.

Δημοσκοπήσεις – στοιχηματικές

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης φαίνεται ότι λαμβάνει μεταξύ 33 και 39%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 22,7 έως 27,7% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ 21,7 έως 26,7%.

Οι στοιχηματικές πάλι δίνουν απόδοση στον Νίκο Χριστοδουλίδη 1,16 με 1,25 χρίζοντας τον το απόλυτο φαβορί. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου με αποδόσεις από 3,25 με 4 ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι το μεγάλο αουτσάιντερ με αποδόσεις από 7 έως 13.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό με το οποίο θα καταλήξουν οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι τιμές που δίνουν τα πρακτορεία είναι ιδιαίτερα αυξημένες για τους τρεις πρώτους υποψήφιους σε σχέση με τα ποσοστά που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν τουλάχιστον δημοσιοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση που έχει δημοσιοποιηθεί, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 32,7%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 21,6% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 20,7%. Στα στοιχήματα εφόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεπεράσει το 29,95% δίνει €2,00, ο Αβέρωφ Νεοφύτου το 20,5% με απόδοση €1,45 και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εάν ξεπεράσει το 20% με απόδοση €1,80.

5/2 και 12/2 οι εκλογές

Βέβαια δημοσκοπήσεις και στοιχήματα δεν βγάζουν Πρόεδρο, αλλά μόνο η ψήφος των πολιτών και το ακριβές αποτέλεσμα θα φανεί όταν θα ανοίξουν οι κάλπες το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου και σε περίπτωση που χρειαστεί στις 12 Φεβρουαρίου που είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος γύρος.

Έτσι στην τελική ευθεία των τριών κυρίαρχων υποψηφίων το σκηνικό αναμένεται να πάρει φωτιά, η πόλωση να χτυπήσει κόκκινο και η κινητοποίηση των επιτελείων να είναι φρενήρης.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων είναι η προτεραιότητα για τα εκλογικά επιτελεία τόσο του Αβέρωφ Νεοφύτου από το ΔΗΣΥ, όσο και του Ανδρέα Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ.

Το προφίλ των υποψηφίων

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΣΥ, κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος για να λάβει μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του την στήριξη από το ΔΗ.ΚΟ, την ΕΔ.ΕΚ και τη ΔΗ.ΠΑ και άλλους μικρότερους σχηματισμούς.

Η κομματική προέλευση του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) έχει αποσπάσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του δεξιού κόμματος, που πλησιάζει το 30%. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι έχει διείσδυση και στα υπόλοιπα κόμματα. Ακόμα και στο αριστερό ΑΚΕΛ έχει διείσδυση με ένα ποσοστό πάνω από 10%.

Συνεπώς στην τελευταία βδομάδα, θα υπάρξει μια προσπάθεια από τους ανθυποψηφίους του, από το ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, να του ψαλιδίσουν αυτή την διείσδυση. Παρόλο που υπήρξε μια επιστροφή των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στο «μαντρί», από το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας, τα ποσοστά εντός του κόμματος για την επιλογή Χριστοδουλίδη παραμένει μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αβέρωφ Νεοφύτου, βάζει στο παιχνίδι και τον νυν Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ώστε να περιορίσει τις απώλειες και να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, που είναι ο πρώτος στόχος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα προσπαθήσει να συνδέσει περαιτέρω τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και εν δυνάμει νέο Πρόεδρο με την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα έργα και τις ημέρες του, με έμφαση στη διαφθορά, σε μια προσπάθεια να «λερώσει» και τον Χριστοδουλίδη αλλά και τον Νεοφύτου.

Εκτός όμως από την κομματική συσπείρωση, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από τα επιτελεία τις τελευταίες μέρες και στην αλίευση ψήφων από την μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου, που πλησιάζουν το 10%.

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών και το ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο και τελικό γύρο θα είναι το νέο παζλ, που θα αναγκαστούν να λύσουν οι δύο διεκδικητές για το Προεδρικό Μέγαρο. Ένα κεφάλαιο που θα αναλυθεί μετά το αποτέλεσμα της 5ης Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα