Δυσφορία του ΥΠΕΞ για τον αποκλεισμό του Ρώσου πρέσβη από την δεξίωση στο Προεδρικό για τους ξένους διπλωμάτες

 Δυσφορία του ΥΠΕΞ για τον αποκλεισμό του Ρώσου πρέσβη από την δεξίωση στο Προεδρικό για τους ξένους διπλωμάτες

Έντονη δυσφορία προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εξωτερικών η απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας να αποκλείσει από την καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των ξένων διπλωματών στην Αθήνα τον πρέσβη της Ρωσίας, χωρίς να έχει διατυπωθεί κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Το μάλλον προφανές αφορά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εισβάλει και συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτελεί κεντρική θέση της ελληνικής διπλωματίας αλλά ήταν προσωπική απόφαση της Κατερίνας Σακελαροπούλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για τον αποκλεισμό του Ρώσου πρέσβη και ο παριστάμενος υπουργός Νίκος Δένδιας αιφνιδιάστηκε, καθώς παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι καθαρά υπέρ της Ουκρανίας, την οποία ενισχύει και στρατιωτικά, δεν έχει διακόψει εντελώς τις διπλωματικές σχέσεις. Το ίδιο, άλλωστε, πράττουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και οι ΗΠΑ.

Βουλευτές της Ν.Δ, μάλιστα, σχολιάζουν ως ανεξήγητη διπλωματικά την απόφαση της Προέδρου, δεδομένου πως με το σκεπτικό του αποκλεισμού του Ρώσου πρεσβη θα έπρεπε να αποκλείεται από παρόμοιες εκδηλώσεις και ο πρέσβης της Τουρκίας λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντηση της ΠτΔ με καλλιτέχνες, η κυρία Σακελλαροπούλου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, δέχθηκαν τις ευχές των πρεσβευτών και των επιτετραμμένων των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε η δεξίωση.

Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δριμούσης, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, καθώς και το σύνολο του Διπλωματικού Σώματος.

Σχετικά Άρθρα