“Αντεπίθεση” Ράμμου μέσω ευρωπαϊκών θεσμών- Στο κάδρο και ο Μενουδάκος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

 “Αντεπίθεση” Ράμμου μέσω ευρωπαϊκών θεσμών- Στο κάδρο και ο Μενουδάκος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Βαρέως φέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και η ανεξάρτητη αρχή από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως κινούμενος, όπως πάντοτε, θεσμικά σκοπεύει να φέρει το θέμα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ο κ. Ράμμος πιστεύει πως η στάση της κυβέρνησης έπληξε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό και, κατά τις πληροφορίες, προτίθεται να υποβάλει με συγκεκριμένο σκεπτικό προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ θα μιλήσει σχετικά και στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) από την οποία έχει κληθεί. Να σημειωθεί πως η PEGA αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της για τους ελέγχους σχετικά με τις υποκλοπές τον Μάρτιο, με τις πληροφορίες να θέλουν να είναι επιβαρυντικό για την Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στο κάδρο φαίνεται πως θα μπει το επόμενο διάστημα και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μετά την επιβεβαίωση πως τουλάχιστον είκοσι πρόσωπα παρακολουθήθηκαν μέσω Pretador αλλά και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Intellexa που το εμπορεύτηκε στη χώρα μας. Επικεφαλής της αρχής είναι ο επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ένας επίσης αξιοσέβαστος δικαστής που μεταξύ πολλών άλλων διετέλεσε και προϊστάμενος του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης την περίοδο του Κώστα Σημίτη (1998-2001).

Ο κ. Μενουδάκος εμφανίζεται ανήσυχος για τις επιθέσεις κατά της ΑΔΑΕ και δηλώνει πως σκοπεύει να συνεχίσει τους ελέγχους στον βαθμό που αφορά την ΑΠΠΔ. ΌΠως πληροφορείται το libre, τον κ. Μενουδάκο θα επιδιώξει να συναντήσει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κάτι που ίσως δρομολογήσει ένα νέο γύρο αποκαλύψεων που θα αφορά την χρήση του παράνομου κακόβουλου λογισμικού. Η αποκάλυψη, άλλωστε, από τον Γιάννη Ραγκούση της επιμόλυνσης κινητού τηλεφώνου μέσω της πλατφόρμα emvolio.gov θεωρείται “εισαγωγή” σε αυτές τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κ. Μενουδάκος και Ράμμος βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία καθώς έχουν συνεργαστεί επί πολλά χρόνια, ενώ οι δυό τους έχουν συγγράψει και βιβλίο μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, το 2016, υπό τον τίτλο: Δικαστική δεοντολογία, ελευθερία του λόγου και προστασία της προσωπικότητας