Μεξικό: Λευκός καρχαρίας αποκεφάλισε δύτη μπροστά σε ψαράδες

 Μεξικό: Λευκός καρχαρίας αποκεφάλισε δύτη μπροστά σε ψαράδες

Ένας δύτης αποκεφαλίστηκε από έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μπροστά στα μάτια τρομοκρατημένων ψαράδων στις ακτές του Μεξικού, στην πρώτη θανατηφόρα επίθεση καρχαρία για φέτος.

Ο Manuel Lopez έκανε κατάδυση για μαλάκια κοντά στην παραλία San Jose στον κόλπο Tobari στη δυτική ακτή του Μεξικού, όταν ο καρχαρίας μήκους 5,7 μέτρων του επιτέθηκε στις 5 Ιανουαρίου.

Ο Lopez, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, αποκεφαλίστηκε από τον καρχαρία κατά τη φρικτή επίθεση.

«Βουτούσε όταν το ζώο του επιτέθηκε, του έσκισε το κεφάλι και δάγκωσε και τους δύο ώμους», δήλωσε στο Tracking Sharks ο ψαράς Jose Bernal, ο οποίος ήταν μάρτυρας της επίθεσης.

Ο Manuel Lopez είχε καταδυθεί χωρίς φιάλη αέρα σε βάθος περίπου 18 μέτρων για να συλλέξει από τον πυθμένα του ωκεανού ένα μαλάκιο που μοιάζει με χτένι, όταν καρχαρίας του επιτέθηκε.

Ο Bernal δήλωσε ότι μερικοί καρχαρίες είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή τις ημέρες πριν από την επίθεση και ότι το πλήρωμα των ψαράδων ήταν σε ύψιστη επιφυλακή.

«Οι ντόπιοι δύτες είχαν προειδοποιηθεί για την παρουσία καρχαριών στην περιοχή και οι περισσότεροι δεν είχαν βγει για αρκετές ημέρες», δήλωσε ο Bernal.

Πολλοί ψαράδες είχαν μείνει στη στεριά λόγω των εμφανίσεων των μεγάλων λευκών καρχαριών.

Αλλά η έλλειψη θαλασσινών στην περιοχή δημιούργησε μεγάλη ζήτηση και ο Lopez, με το οικονομικό του μέλλον να διακυβεύεται, αποφάσισε να βουτήξει σε αυτό που θα ήταν το τελευταίο του ταξίδι.

https://www.youtube.com/watch?v=e23-RvBkjs0&ab_channel=TrackingSharks

Δεν είναι σκόπιμες οι επιθέσεις σε ανθρώπους

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 6 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 2 τόνους, ενώ διαθέτουν έως και 300 κοφτερά οδοντωτά δόντια, τοποθετημένα σε σειρές στα γιγάντια σαγόνια τους.

Ο καρχαρίας όταν επιτίθεται μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα έως και 35 μίλια/ώρα, καθοδηγούμενος από μια εξαιρετικά ισχυρή όσφρηση, αλλά συνήθως κυνηγάει φώκιες, θαλάσσια λιοντάρια, δελφίνια και χελώνες.

Οι άνθρωποι συχνά συγχέονται με τις φώκιες, ιδίως όταν φορούν στολές και οι επιθέσεις λέγεται από τους ειδικούς ότι δεν είναι σκόπιμες.

Συνήθως απομακρύνονται αφού δαγκώσουν μία φορά όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι το φυσικό τους θήραμα, αλλά η ζημιά που προκαλείται από ένα μόνο ισχυρό δάγκωμα είναι συχνά θανατηφόρα.

«Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες είναι πιο διαδεδομένοι στον Κόλπο της Καλιφόρνιας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, όταν θηλυκοί καρχαρίες σε κατάσταση εγκυμοσύνης εισέρχονται στην περιοχή», δήλωσε ο Tracking Sharks.

«Οι καρχαρίες συχνά αναζητούν παχύσαρκα θαλάσσια λιοντάρια για να τραφούν από αυτά λόγω του υψηλού αριθμού θερμίδων τους».

Σχετικά Άρθρα