Και τώρα, στόχος το “No 1”- Τσιτσιπάς: “Νοιώθω ευλογημένος”

 Και τώρα, στόχος το “No 1”- Τσιτσιπάς: “Νοιώθω ευλογημένος”

Φωτό αρχείου: EUROKINISSI

Συγκλόνισε για έναν ακόμη αγώνα ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Αυστραλιανό Όπεν «σαρώνοντας» τον Κατσάνοφ και παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, δεύτερο της καριέρας του σε Grand Slam!

Ο Έλληνας τενίστας δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Ρώσο αντίπαλό του και πλέον περιμένει έναν εκ των Νόβακ Τζόκοβιτς ή Τόμι Πολ στον τελικό της Μελβούρνης. Στον πρώτο του τελικό στο Australian Open. Και στον δεύτερο συνολικά σε Grand Slam στην καριέρα του.

Ο Τσιτσιπάς έγινε ο νεαρότερος τενίστας στους άνδρες μετά το 2006, που καταφέρνει να προκριθεί σε τρεις συνεχόμενους ημιτελικούς του Australian Open. Το είχε καταφέρει πρώτος ο «βασιλιάς» Ρότζερ Φέντερερ, την τριετία 2004 – 2006, σε ηλικία 24 ετών. Έκτοτε, κανένας κάτω των 25 ετών, δεν μπόρεσε να το πετύχει, με τον Έλληνα πρωταθλητή να καταρρίπτει αυτό το ρεκόρ. Και φέτος τελικά ήρθε η ώρα για το βήμα παραπάνω στο τουρνουά της Μελβούρνης.

«Όνειρο μου το Νο1 του κόσμου»

Μια τεράστια επιτυχία για τον Έλληνα τενίστα που μίλησε μετά τον αγώνα για το μεγάλο του όνειρο. Την κατάκτηση του κόσμου στο τένις! «Μου αρέσει ο αριθμός 1! Είναι ένα όνειρο να βρεθώ εκεί, ένα μεγάλο όνειρο.

Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σε αυτόν τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Τσιτσιπάς ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου στη Μελβούρνη. «Παρακολούθησα τον Μάρκο (Παγδατή) να το κάνει πριν μερικά χρόνια, να παίζει σε αυτό το κορτ. Το ονειρεύτηκα και εγώ σαν παιδί. Είναι σπουδαίο να παίζω εδώ, κόντρα στους κορυφαίους του κόσμου. Είναι στην καρδιά μου και πάντα τον θεωρώ έναν από τα πρότυπά μου», ανέφερε αρχικά ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας και συνέχισε:

«Νιώθω ευλογημένος για το ότι μπορώ να βρίσκομαι σε αυτό το επίπεδο. Ήθελα για χρόνια να βρεθώ εδώ, να βάλω το ελληνικό τένις στον χάρτη. Ξέρω ότι για τους Αυστραλούς δεν είναι κάτι, επειδή βγάζουν συνεχώς σπουδαίους παίκτες, αλλά για την Ελλάδα, μία μικρή χώρα, είναι πολύ σημαντικό. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έχω τόση υποστήριξη εδώ, θα δούμε τι θα γίνει στον τελικό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε τι σκέφτηκε όταν ο Χατσάνοφ μείωσε σε 2-1. «Σκέφτηκα πόσο σκληρά δούλεψα για να φτάσω εδώ. Δεν κατάφερα να το… κλείσω στο τρίτο σετ. Ήταν μία από αυτές τις στιγμές στις οποίες πρέπει να συγκεντρωθείς περισσότερο, να έχεις τον ήχο των φιλάθλων στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου», απάντησε.

Οι θρίαμβοι και τα τρόπαια του Τσιτσιπά

Συνολικά στην καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 24 τελικούς (σ.σ οποιαδήποτε κατηγορίας) σε επίπεδο ATP, έχοντας 9 τρόπαια (9-15), με τον συμπατριώτη μας να ψάχνει στη Μελβούρνη το 10ο τρόπαιο.

2018: Κατακτά τον πρώτο τίτλο επιπέδου ATP στο τουρνουά Στοκχόλμης απέναντι στον Λετονό, Έρνεστς Γκούλμπις, με 2-0 σετ (6-4, 6-4).

2019: Ηταν η καλύτερη χρονιά του, όσον αφορά στους τίτλους, αφού πήρε τρία τρόπαια. Το Open 13 της Μασσαλίας απέναντι στον Μικαΐλ Κουκούσκιν (2-0, 7-5, 7-6), το Estoril Open κόντρα στον Πάμπλο Κουέβας (2-0, 6-3, 7-6) και το ATP Finals κερδίζοντας στον τελικό τον Ντομινίκ Τιμ (6-7, 6-2, 7-6).

2020: Κάνει το back to back στην Μασσαλία, επικρατώντας απέναντι στον Φίλιξ Οζέ Αλιασίμ με 2-0 σετ (6-3, 6-4).

2021: Κατακτά τον τίτλο στο Μόντε Κάρλο και στη Λιόν. Στο Masters του Μόντε Κάρλο κέρδισε με 6-3, 6-3 τον Αντρέι Ρούμπλεφ και στον τελικό του γαλλικού τουρνουά τον Κάμερον Νόρι, επίσης με 6-3, 6-3.

2022: Είχε επίσης δυο τίτλους. Στο Μόντε Κάρλο, όπου επικράτησε στον τελικό του Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα με 6-3, 7-6 [3] και στη Μαγιόρκα, όπου νίκησε τον Ρομπέρτο Μπαούτιστα Αγκούτ με 6-4, 3-6, 7-6 [2].

Οι χαμένοι τελικοί ανά έτος

2018: Βαρκελώνη, Καναδάς
2019: Ντουμπάι, Μαδρίτη, Πεκίνο,
2020: Ντουμπάι, Αμβούργο
2021: Ακαπούλκο, Βαρκελώνη, Ρολάν Γκαρός,
2022: Ρότερνταμ, Ρώμη, Σινσινάτι, Αστάνα, Στοκχόλμη

Οι τίτλοι ανά έτος:

2018: Στοχκόλμη
2019: Μασσαλία, Εστορίλ, ATP Finals
2020: Μασσαλία
2021: Μόντε Κάρλο, Λυόν
2022: Μόντε Κάρλο, Μαγιόρκα

Το 2022 αναμφίβολα ήταν η χειρότερη χρονιά του Στέφανου, όσον αφορά τους χαμένους τελικούς, ενώ η καλύτερη όσον αφορά τους τίτλους είναι το 2019, όταν κατέκτησε τρία τρόπαια!

Ευχή όλων των απανταχού Ελλήνων είναι το 2023 να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την κατάκτηση από πλευράς Τσιτσιπά του πρώτου Grand Slam της καριέρας του!

Πηγή: tovima.gr