Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία την Άνοιξη

 Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία την Άνοιξη

Παρά τις τεράστιες απώλειες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τη χώρα του για χρόνια αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αναφέρει το Bloomberg. 

«Σχεδόν ένα χρόνο μετά από μια εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία, χαλυβδώνοντας ταυτόχρονα τη χώρα του για μια σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που αναμένει να διαρκέσει για χρόνια.

Η νέα επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

«Το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία μετά από μήνες απώλειας εδάφους, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει τη Ρωσία να ελέγχει τα εδάφη που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Οι συνομιλητές του Bloomberg λένε ότι ο Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχτεί απώλειες θα της επιτρέψουν να επικρατήσει, παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.

Σημειώνεται ότι ένας νέος γύρος κινητοποίησης είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από την πορεία των πραγμάτων, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφιβάλουν αν η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για μια νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων, ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.

Το Bloomberg αναφέρει ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα και να απελευθερώσει τα εδάφη της.

Οι σύμμαχοι φοβούνται ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε μια μάχη πυροβολικού τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με σε μεγάλο βαθμό στάσιμες γραμμές του μετώπου, ένα σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική της βιομηχανία. 

Η ενεργειακή εξόντωση  

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί παλεύουν να επιδιορθώσουν το διαλυμένο από τις ρωσικές επιθέσεις σύστημα ενέργειας. Η Ukrenergo, ο κρατικός διαχειριστής ενέργειας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα της Πέμπτης είχαν ως αποτέλεσμα «σημαντικές ζημιές» στο ηλεκτρικό δίκτυο. 

«Η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται δυσκολότερη και διαρκεί περισσότερο μετά από κάθε ρωσική επίθεση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Facebook.

Σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει πλέον υποστεί 13 πυραυλικές επιθέσεις και 15 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά των ενεργειακών της εγκαταστάσεων. 

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 70 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας την Πέμπτη, 47 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν, ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην καθημερινή επιχειρησιακή ενημέρωση στο Facebook. 

Οι δυνάμεις της Μόσχας πραγματοποίησαν επίσης 44 αεροπορικές επιδρομές, εκ των οποίων οι 18 με τη χρήση ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136. Όλα τα αυτοκαταστροφικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. 

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι οι κύριοι στόχοι ήταν ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Σχετικά Άρθρα