Αιχμηρός Παπανδρέου: “Ξανακάνατε ΚΥΠ την ΕΥΠ” – “Καλλιεργείτε μια απαράδεκτη αντίληψη”

 Αιχμηρός Παπανδρέου: “Ξανακάνατε ΚΥΠ την ΕΥΠ” – “Καλλιεργείτε μια απαράδεκτη αντίληψη”

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή στην συζήτηση επί πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Δεν μπορείτε να επικαλείστε τον πατριωτισμό σας, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, όταν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την ξανακάνατε ΚΥΠ, δηλαδή, Κομματική Υπηρεσία Πληροφοριών» υπογράμμισε, αναφερόμενος στις υποκλοπές και τη λειτουργία της ΕΥΠ.

«Η δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητα της στις νέες τεχνολογίες. Αυτό που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει – και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως τη διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, αυτό κατάντησε. Ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ευτελίζετε την προσωπικότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας»

Ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε πως «ακούω συνεχώς από τη ΝΔ, και πολλά φερέφωνα της στα ΜΜΕ, ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο το θέμα των υποκλοπών. Μόνο για την τσέπη του ενδιαφέρεται ο κόσμος». Και στρέφοντας τα «βέλη» του στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είπε: «Όχι μόνο λάθος, αλλά και απαράδεκτο το θεωρώ. Θέλετε, ως δήθεν προασπιστές της δημοκρατίας, να εξοβελίσετε Ακροδεξιά κόμματα από την Βουλή. Αλλά πολύ κυνικά λέτε στον Ελληνικό λαό, μην ασχολείσαι με την δημοκρατία, μόνο με την τσέπη σου».

Και πρόσθεσε: «Καλλιεργείτε εσείς, μια απαράδεκτη αντίληψη, ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα – αυτά που καταπατάτε με τις υποκλοπές, αποτελούν δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα. Δηλαδή, ότι είναι δευτερεύον, αμελητέο ζήτημα, η έννοια του σεβασμού στην προσωπικότητα του καθενός και της καθεμιάς, η αξιοπρέπεια, η πεποίθηση ότι ο καθένας μας έχει την ίδια αξία ως άνθρωπος.

Ότι είναι δευτερεύον ζήτημα αν η πολιτεία είναι εκεί για να υπερασπιστεί τον κάθε πολίτη ασχέτως αν έχει εξουσία, πλούτο ή «κονέ». Αυτό λέτε! Άραγε, ποια κοινωνία θέλετε; Του δίκιου του ισχυρού η της ισχύος του δικαίου;». Και κατέληξε λέγοντας πως «ευτελίζετε την προσωπικότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας όταν τους λέτε να νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους».