ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης για τη Majoritas και τη χειραγώγηση πολιτών με υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

 ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν Μητσοτάκης – Πιερρακάκης για τη Majoritas και τη χειραγώγηση πολιτών με υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

Νέα σοβαρή αποκάλυψη σε βάρος της κυβέρνησης, αυτή τη φορά για χρήση προσωπικών δεδομένων πολιτών από εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας , που συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, για στρατηγικές πολιτικής στόχευσης ψηφοφόρων. 

Ρεπορτάζ της ιστοσελίδας newsbomb.gr γράφει για παράνομη συλλογή δεδομένων μέσω της πλατφόρμας Questia, η οποία έχει 4.400 ακολούθους στο Facebook και την οποία ανέπτυξε το 2018 ο Ρουμάνος επικοινωνιολόγος Lucian Despoiu, που εμφανίζει ως πελάτη του τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει καταγγελθεί για εκτεταμένη χρήση δεδομένων χρηστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και για χρήση στοιχείων που είχε αποκτήσει η Cambridge Analytica μέσω Facebook από εκλογές στην Αλβανία.

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία της Majoritas στις εκλογές του 2019 είναι γνωστός στους κ.κ. Πιερρακάκη και Λιβάνιο, οι οποίοι γνωρίζονται προσωπικά με τον Ρουμάνο επικοινωνιολόγο και οι οποίοι είχαν κληθεί ως ομιλητές σε συνέδριο της Majoritas Academy με τίτλο «Πώς μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει την πολιτική και δημόσια επικοινωνία;».

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει πως δεν φτάνει, που ο κ. Μητσοτάκης υπέκλεπτε παράνομα τα τηλέφωνα της μισής Ελλάδας, σήμερα αποκαλύπτεται μία ακόμα πτυχή της εκτροπής, και σημειώνει πως η Majoritas «που αναλαμβάνει την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών (…) διαφημίζει την παρουσία της στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί με τη ΝΔ ώστε να κερδίσει τις εκλογές του 2019».

Το κόμμα ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διερευνήσει την υπόθεση τις δραστηριότητες της ρουμάνικης εταιρίες στην Ελλάδα και ενημέρωση από ΕΣΡ για το κατά ποσό είναι σύννομη η λειτουργία της questia.gr, δεδομένου ότι διενεργεί δημοσκοπήσεις και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πολιτών χωρίς να είναι πουθενά καταχωρημένη.

Ακολουθούν τα ερωτήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Μητσοτάκη:

  • «Ποια είναι η σχέση της ΝΔ με την εταιρεία Majoritas και τον Lucian Despoiu;
  • Πώς πληρωνόταν η ρουμάνικη εταιρεία από τη ΝΔ; Υπάρχουν παραστατικά;
  • Εκτός από την Questia.gr έχει δοθεί στη Majoritas ή οποιαδήποτε άλλη παρεμφερή εταιρία πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών από τις πλατφόρμες τους Ελληνικού κράτους, όπως αυτή της τηλεκπαίδευσης, το gov.gr ή οποιαδήποτε άλλη; Με λίγα λόγια, έχουν δώσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών για να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα;»

Σχετικά Άρθρα