Τσίπρας: “Πρόταση δυσπιστίας” – Ενημέρωσε για τα ονόματα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ με βάση τα στοιχεία της ΑΔΑΕ – “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει ούτε μια μέρα”

 Τσίπρας: “Πρόταση δυσπιστίας” – Ενημέρωσε για τα ονόματα που παρακολουθούσε η ΕΥΠ με βάση τα στοιχεία της ΑΔΑΕ – “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει ούτε μια μέρα”

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής στη Βουλή μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Έθεσε το εξής δίλημμα προς τους βουλευτές της ΝΔ: «Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή;».

«Η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να παραμένει ούτε μία ημέρα στη θέση της», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποβάλλοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της διαφάνειας».

«Πρόταση δυσπιστίας στον αρχηγό του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών, τον εντολέα του παρακράτους, πλέον υπάρχουν αποδείξεις. Η Βουλη θα αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία η με την εκτροπή;» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε τα ευρήματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ που πιστοποιούν τη λειτουργία του επιτελικού παρακράτους με ενορχηστρωτή και εγκέφαλο τον ίδιο τον πρωθυπουργό όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τη Βουλή για τα 6 ονόματα που τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ όπως επιβεβαίωσε η ΑΔΑΕ:

  • Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
  • Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος
  • Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης
  • Πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος
  • Πρώην διευθυντής γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Θεόδωρος Λάγιος
  • Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Αριστείδη Αλεξόπουλου.

Και πρόσθεσε:

«Αν εσείς όλα αυτά μπορείτε να τα καταπιείτε. Είτε γιατί εκβιάζεστε. Καθώς τα στοιχεία που έχουν μαζέψει από τις παρακολουθήσεις που σας αφορούσαν σίγουρα βρίσκονται στα χέρια του αρχηγού του ρυπαρού δικτύου. Είτε γιατί σκέφτεστε την επανεκλογή σας. Είτε γιατί θέλετε να αφήσετε μόνο τον κο Μητσοτάκη να πιεί το ποτήρι του εξευτελισμού, χωρίς να έχει άλλοθι.

Είναι δικό σας πρόβλημα. Σας συμπονώ και σας κατανοώ. Αλλά εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την καταπιούμε. Αλλά ορισμένες φορές βρίσκεται κανείς ενώπιον της ιστορίας. Γιατί οι αποφάσεις μπροστά σε τέτοια γεγονότα έχουν ιστορική αξία.

Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς απόδοση ευθυνών; Σε ενα κράτος δικαίο ; Σε μια δημοκρατία με το βάρος των ιστορικών πληγών που έχει υποστεί στο παρελθόν η δημοκρατία μας; Και αν αυτό συμβεί, τι θα σημαίνει για την επόμενη ημέρα. Ότι όποια κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Ποιο θα είναι το μήνυμα;».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε λοιπόν ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή επιχείρηση συλλογικού μυθραδιτισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό δεν αφορά μια παράταξη ή μια ιδεολογική μάχη. Αυτό αφορά τη δημοκρατία, αφορά το Σύνταγμα, αφορά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοκρατική παράταξη.

Αφορά κάθε δημοκράτη πολίτη. Αριστερό ή δεξιό είτε κεντρώο. Και υπήρξαν τέτοιες φωνές από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί καταδίκασαν με το δικό τους τρόπο, αλλά σαφώς, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Και ζήτησαν εν ονόματι της δημοκρατίας να χυθεί άπλετο φως.

Όλος ο δημοκρατικός νομικός κόσμος, ο ΔΣΑ, 20 έγκριτοι συνταγματολόγοι, καταδίκασαν τη «γνωμοδότηση» Ντογιάκου προτάσσοντας την ανάγκη να προστατεύσει η δημοκρατία τον εαυτό της και τους θεσμούς.

Υπήρξαν και θα υπάρξουν αυτές οι φωνές. Αλλά δεν αρκούν πια κάποιες φωνές. Σε κρίσιμες στιγμές για τη δημοκρατία, ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να στεκόμαστε με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην όποια εκτροπή.

Αλλά και απέναντι κυρίως στις συνέπειες της εκτροπής. Γιατί είναι ήδη ορατές οι πληγές στο σώμα της δημοκρατίας και της πατρίδας. Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου, στην πιο απεχθή της μάλιστα εκδοχή, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Όταν η υπονόμευση δικαιωμάτων του πολίτη, του εργαζόμενου, του ανθρώπου, συνοδεύει τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την αγωνία, της κοινωνικής πλειοψηφίας

Όταν η δημοκρατία διασύρεται και η εκτελεστική εξουσία συμπεριφέρεται ως ο ιδιοκτήτης των δημόσιων ταμείων της χώρας.

Όταν η εκτροπή εκτροχιάζει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και μεταφέρει ένα κλίμα σήψης και απαξίας στο κοινωνικό σώμα.

Όταν το παρακράτος συνοδεύει την αισχροκέρδεια και την εκποίηση των πάντων.

Όταν ακόμα και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας εμπλέκονται στα ρυπαρά παιγνίδια των υποκλοπών και των εκβιασμών τύπου μαφίας.
 
Τότε δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνει κανείς ότι η δημοκρατία, η σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, ακόμα και η εθνική μας ασφάλεια, έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης και ενός αδίστακτου πρωθυπουργού.

Τότε, οφείλουμε, έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε.  Και σε ό,τι μας αφορά  θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.

Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μετά από όσα έχουν αποκαλυφθούν με αποδείξεις, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα.  Ούτε μία μέρα στη θέση του δεν μπορεί να μείνει ο πρωθυπουργός

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Σχετικά Άρθρα