Ο Μπάιντεν στέλνει 31 άρματα μάχης Abrams αξίας 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – “Δεν απειλούμαι την Ρωσία”

 Ο Μπάιντεν στέλνει 31 άρματα μάχης Abrams αξίας 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία – “Δεν απειλούμαι την Ρωσία”

Μετά την απόφαση του Βερολίνου να στείλει Leopard στην Ουκρανία, απόφαση που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας, χαρίζοντας ανακούφιση στους συμμάχους, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή 31 αρμάτων μάχης τύπου Abrams, αξίας 400 εκατ. δολαρίων, προς το Κίεβο. Με δηλώσεις τους, Μπάιντεν και Σολτς, επιβεβαιώσαν το κλίμα συστράτευσης, σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις επιθετικές ενέργειες. 

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ομιλία του, εστίασε στην ενίσχυση της Ουκρανίας, η Μόσχα – δια του πρεσβευτή της στις ΗΠΑ – εξαπέλυσε απειλές, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη πρόκληση» κατά του Κρεμλίνου.

«Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να στείλουν άρματα μάχης, δικαιολογώντας τη συγκεκριμένη κίνηση με ισχυρισμούς περί ενίσχυσης άμυνας, κάτι τέτοιο δεν θα δουλέψει» τόνισε ειδικότερα ο πρεσβευτής.

Όσον αφορά στα άρματα μάχης που θα αποσταλούν στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για άρματα μάχης με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στον κόσμο».

«Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Ουκρανία τεχνογνωσία και εκπαίδευση ώστε να διασφαλίσουν ότι τα άρματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στη μάχη» πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γερμανική στάση, τονίζοντας ότι το Βερολίνο προχώρησε ένα βήμα μπροστά.

«Η δέσμευση για βοήθεια στην Ουκρανία αποτελεί παγκόσμια δέσμευση» σημείωσε, δε, ο Μπάιντεν κι ευχαρίστησε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη συνεισφορά τους.

Για τις ρωσικές απειλές

«Δεν απειλούμε τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας πως αν τα στρατεύματα της Μόσχας επιστρέψουν στη Ρωσία τότε θα λήξει ο πόλεμος.

Κατέστησε, δε, σαφές ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κλέβει εδάφη από τη γείτονά της.

Απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι σήμερα είναι τα γενέθλια του ενώ πρόσθεσε: «θα είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί».

Η γερμανική ενίσχυση

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο ύστερα και από τις πιέσεις των χωρών της Βαλτικής.

«Έχουμε προχωρήσει βήμα βήμα και οδηγηθήκαμε σε αυτήν την απόφαση» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με άρματα μάχης» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Γερμανία έπραξε το σωστό.

Στην Μπούντεσταγκ, ο Γερμανός καγκελάριος διεμήνυσε ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να δώσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία» υπογράμμισε.

Μιλώντας για την απόφαση να σταλούν τα άρματα μάχης και δίνοντας άδεια σε άλλες χώρες να στείλουν τα δικά τους, ο Σολτς έκανε λόγο για μια  «σωστή αρχή».

«Υπάρχουν πολίτες στη χώρα μας που ανησυχούν. Σε αυτούς τους πολίτες θέλω να πω: Εμπιστευτείτε με! Εμπιστευτείτε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση!» συνέχισε. 

 «Θα ήταν σοβαρό λάθος να προχωρήσουμε μόνοι μας, πρέπει να συντονιστούμε με τους συμμάχους μας» σημείωσε, δε, κατά την ομιλία του ο Γερμανός καγκελάριος. 

«Συμφωνώ απολύτως με την στάση του Αμερικανού προέδρου. Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα