Ισχυρός σεισμός στη Ρόδο – Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού ανεβάζει το μέγεθος στα 5,9 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

 Ισχυρός σεισμός στη Ρόδο – Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού ανεβάζει το μέγεθος στα 5,9 Ρίχτερ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ήταν έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Δύσκολες στιγμές για τους κατοίκους της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο σεισμός είχε επίκεντρο στη θάλασσα, 63 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου και ήταν έντασης 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ. 

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 22 χλμ.

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, η δόνηση είχε διάρκεια κι έγινε ιδιαίτερα αισθητή και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί ζημιές.

Η Πυροσβεστική στο νησί τέθηκε σε επιφυλακή και βγήκαν περιπολίες έξω, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα ή να έχει ζητηθεί βοήθεια.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένος στον Αρχάγγελο:

Στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) ανοιχτά της Ρόδου αναφέρθηκαν οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Γεράσιμος Χουλιάρας με αναρτήσεις τους στα social media.

«Ουδέν Πρόβλημα», σχολιάζει ο Άκης Τσελέντης, τονίζοντας ότι «ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος».

«Ανακοίνωση σεισμού της 25/01/2023: Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κρήτη.

Ουδέν Πρόβλημα. Ήταν ένας τυπικός σεισμός του Ελληνικού τόξου σε ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης μακριά από τις ακτές και σε σημαντικό βάθος. Η διεισδυτικότητα του ρήγματος είναι προς την Τουρκία και αν προκληθούν ζημιές αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο αυτή την χώρα και όχι την Ελλάδα.

(**) Το ΕΘΝΙΚΟ μας ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ που έχουμε στο Γεωδυναμικό σταμάτησε τον ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Οι ανιχνευτές μας (παλιρροιογράφο) δεν εντόπισαν αύξηση της στάθμης στις ακτές.

(**)Επειδή δέχομαι άπειρα τηλ από τα ΜΜΕ ενημερώνω ότι δεν υπάρχει λόγος να βγω. Ας εμφανιστούν οι κινδυνολόγοι….», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σεισμός, σεισμός Ρόδος, σεισμός στη Ρόδο, Ρόδος

«Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», έγραψε από την πλευρά τους ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ισχυρός σεισμός στη Ρόδο. Mέγεθος 5,9, επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο 60 χλμ νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έντονα αισθητός στο νησί. Η απομάκρυνση από την παράκτια ζώνη θα είναι μια καλή κίνηση», σημείωσε.

Σεισμός, σεισμός Ρόδος, σεισμός στη Ρόδο, Ρόδος

Τέλος, ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε την εξής ανάρτηση για τον σεισμό: «Ανακοίνωση σεισμού Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 14:37 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.9 στην κλίμακα Richter.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 498 χλμ. ΑΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. ΝΑ της Λίνδου.

Σεισμός, σεισμός Ρόδος, σεισμός στη Ρόδο, Ρόδος

Σχετικά Άρθρα