Αποδείξεις, στοιχεία, ονόματα για τις υποκλοπές με τη σφραγίδα της ΑΔΑΕ – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή – Πόσες πιθανότητες έχει η πρόταση μομφής

 Αποδείξεις, στοιχεία, ονόματα για τις υποκλοπές με τη σφραγίδα της ΑΔΑΕ – Τι θα πει ο Τσίπρας στη Βουλή – Πόσες πιθανότητες έχει η πρόταση μομφής

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην παρέμβασή του στη Βουλή να καταθέσει τα αποδεικτικά στοιχεία για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας του στρατεύματος που παραδόθηκαν στον ίδιο όπως και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Πλέον η υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, τεκμηριωμένο από αδιάσειστα στοιχεία που συνέλεξε μία ανεξάρτητη αρχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατονόμασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας άλλωστε την παραίτηση της κυβέρνησης του μετά από την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου. Η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης είναι πιθανό να «καθοδηγήσει» και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει η αξιωματική αντιπολίτευση, από τις οποίες κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως δήλωσε χθές «η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια Εισαγγελέα, την κ. Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι εξελίξεις ξεκίνησαν μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξέρχεται από το κτίριο της ανεξάρτητης αρχής κρατώντας έναν φάκελο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο ίδιος φάκελος στάλθηκε από την ΑΔΑΕ στον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, με βάση όσα προβλέπονται (και) στον τελευταίο νόμο για την «άρση του απορρήτου» που ψήφισε το κοινοβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου του 2022. Στην συνέχεια υπήρξαν επικριτικές ανακοινώσεις εναντίον της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε στην συνέχεια, όπως προαναφέραμε, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελαροπούλου εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την λειτουργία του κράτους δικαίου στην χώρα.

Είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει με «διευθύνσεις και τηλέφωνα» κατονομάζοντας τόσο τον εν ενεργεία υπουργό που φέρεται να έχει παρακολουθηθεί όσο και τα κορυφαία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα εκ των οποίων φέρεται να βρίσκεται στην κορυφαία επιτελική θέση, ένα ακόμη επικεφαλής του κυριότερου όπλου του στρατεύματος, δύο σε καίριες θέσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς. Επίσης να καταδείξει και τον παραιτηθέντα σύμβουλο για στρατιωτικά ζητήματα που επίσης βρέθηκε «σε επισύνδεση».

  • Πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν και εφόσον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, που αυτόματα θα οδηγήσει σε μία τριήμερη συζήτηση η οποία στο τέλος της θα φέρει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο δίλλημα του αν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση της οποίας ο επικεφαλής παρακολουθούσε κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και την ηγεσία του στρατεύματος.

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Μέρα 25 έχουν τοποθετηθεί για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επιστολή του Χρήστου Ράμμου. Κοινός τόπος είναι η σοβαρότητα του ζητήματος και η ανάγκη άμεσης πολιτικής και κοινοβουλευτικής διερεύνησης γεγονός που φέρνει με την πλάτη στον τοίχο τη κυβέρνηση η οποία ανθίσταται.

Είναι επίσης δεδομένο ότι κυβέρνηση έχει «κηρύξει πόλεμο» σε μία συνταγματικά θεσμοθετημένη ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, η οποία σύμφωνα με πολλούς συνταγματολόγους έχει λειτουργήσει στο πλαίσιο και με το γράμμα του Συντάγματος. Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνίων και προσωπικά ο πρόεδρος της Χρήστος Ράμμος έχει κατηγορηθεί ήδη ότι έχει «μετατρέψει την ανεξαρτησία της Αρχής, της οποίας προΐστανται, σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο». Και μόνο του το γεγονός συνιστά μια εκτροπή.

Σχετικά Άρθρα