Υποκλοπές: Επίθεση Διαμαντοπούλου σε Βενιζέλο γιατί “σπάει” το…αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

 Υποκλοπές: Επίθεση Διαμαντοπούλου σε Βενιζέλο γιατί “σπάει” το…αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Η ευλαβική προσήλωση στο μείζον θεσμικό ζήτημα που προκύπτει από το σκάνδαλο των υποκλοπών που επιδεικνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτάσσοντας το επιστημονικό του κύρος ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, έχει προκαλέσει σοβαρή ρωγμή στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και, ως φαίνεται, διεγείρει τα αντανακλαστικά πολιτικών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης που “φλερτάρουν” επίμονα εδώ και καιρό με την κυβέρνηση.

Η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου σε εκδήλωση για τις υποκλοπές προκάλεσε την αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου.

Στο πάνελ θα βρίσκονται με την ιδιότητά τους ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ξενοφών Κοντιάδης και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, θα συντονίζει ο Ανδρέας Τάκης, Πρόεδρος της β’ ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ εισαγωγική προσφώνηση θα κάνει ο Δημήτρης Χριστόπουλος.

Ο ίδιος δε ο τίτλος της εκδήλωσης («Μένουμε Ευρώπη»;- Υποκλοπές, δικαιώματα και κράτος δικαίου) αποστέλλει τα δικά του μηνύματα.

Ο τίτλος της εκδήλωσης και, φυσικά, το θέμα, δημιούργησε (αδίκως) την εντύπωση στην Άννα Διαμαντοπούλου ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνομιλεί με καθηγητές που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην δική του προέσεγγιση σχετικά με το σκάνδαλο.

Η ανάρτηση Βενιζέλου και η αντίδραση Διαμαντοπούλου

Ανάρτηση για την επερχόμενη εκδήλωση με θέμα “Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου”, στην οποία και θα συμμετάσχει, έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο της εκδήλωσης ωστόσο, όπως ανέφερε, “δεν ενοχλήθηκε” αφού -όπως δήλωσε- “παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες

Ωστόσο, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν δίστασε να σχολιάσει και να εκφράσει τις ενστάσεις της, δηλώνοντας έκπληκτη και αντίθετη με την επιλογή του τίτλου.

“Βαγγέλη εκπλήσσομαι και διαφωνώ για την επιλογή ‘υποστήριξης’ ενός τίτλου που επαναφέρει ένα ζήτημα που δεν τίθεται από κανέναν πλέον. Ξέρεις καλά ότι μένει το σύνθημα, όσο κι αν προσπαθήσεις να το αναλύσεις μετά. Η απάντηση είναι: Μένουμε Ευρώπη! Με παύλα και τελεία”, ήταν το σχόλιο της Άννας Διαμαντοπούλου.

Άμεση ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπου δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοεί η κ. Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι “δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου”.

“Άννα μου, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Εγώ επιγράφω το σχόλιο μου Μένουμε Ευρώπη. Χωρίς προφανώς ερωτηματικό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να ασκείται και για την Ελλάδα, όπως για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, συνεχής και αυστηρός έλεγχος συμμόρφωσης στις αξίες της ΕΕ και πρωτίστως στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από τις κοινωνίες των πολιτών, από τις εθνικές ανεξάρτητες αρχές, από τα εθνικά δικαστήρια, από την εθνική νομική κοινότητα. Ο έλεγχος αυτός ασκείται ακόμη πιο αυστηρά από το ΕΔΔΑ και το ΔΕΕ. Μένουμε Ευρώπη αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου για να μη επωφεληθούν πολιτικά οι αντίπαλοι του ‘Μένουμε Ευρώπη’ την περίοδο 2015-2019.

Προσωπικά δικαιούμαι νομίζω να ‘ελέγχω τα διαπιστευτήρια’ άλλων για τη στάση τους την περίοδο 2015-2019. Σίγουρα δεν έχω καμία πολιτική υποχρέωση να δίνω διαπιστευτήρια συνέπειας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιος έχει πιο πλούσιο ‘πολεμικό μητρώο’ ας σηκώσει το χέρι του. Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δεν συζητώ όμως μόνο με όσους συμφωνούν πολιτικά μαζί μου, ούτε μετέχω μόνο σε εκδηλώσεις οι οργανωτές των οποίων συμφωνούν πολιτικά μαζί μου. Έχω άλλη αντίληψη για τους όρους διεξαγωγής του επιστημονικού διαλόγου”, απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά Άρθρα