Βρετανία: Το BBC καταγγέλλει κακοποίηση παιδιών σε κέντρα φροντίδας – Αξιολογήθηκαν ως κατάλληλα

 Βρετανία: Το BBC καταγγέλλει κακοποίηση παιδιών σε κέντρα φροντίδας – Αξιολογήθηκαν ως κατάλληλα

Σε κακοποιητικό περιβάλλον φαίνεται ότι ζούσαν παιδιά σε κέντρα φροντίδας στη Βρετανία που είχαν αξιολογηθεί ως κατάλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Τα παιδιά, επί τρία χρόνια φαίνεται ότι ζούσαν υπό συνθήκες βίας, μέχρι που τον Μάιο του 2021, η ρυθμιστική αρχή αξιολόγησης Ofsted έβαλε οριστικά λουκέτο στα συγκεκριμένα κέντρα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 100 καταγγελίες στα σπίτια φροντίδας παιδιών Doncaster, στη βόρεια Αγγλία και το νότιο Γιόρκσιρ. Η εταιρία Hesley Group που διαχειριζόταν τα σπίτια αλλά και ο Ofsted που είχε ειδοποιηθεί για τουλάχιστον 40 περιστατικά, ζήτησαν συγγνώμη.

Περισσότερα από 100 παιδιά, που βρίσκονταν στα σπίτια, εκτιμάται ότι έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Ομάδα εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνει στο BBC ότι υπήρξε «συστημική και συνεχής κακοποίηση» στα σπίτια αυτά.

Τα παιδιά, αναφέρει η έρευνα, κλείνονταν τη νύχτα σε μπάνια, τα άφηναν με λερωμένα ρούχα, τα γρονθοκοπούσαν και δεν τους παρείχαν φαρμακευτική αγωγή για πολλές ημέρες.

Η αστυνομία του Νότιου Γιορκσιρ που αυτήν την περίοδο ανακρίνει το προσωπικό του Hesley για ενδεχόμενα περιστατικά κακοποίησης, είχε λάβει προειδοποίηση από τους εργαζόμενους τρία χρόνια πριν το κλείσιμο. Την ίδια ώρα, οι λογαριασμοί της Hesley κατέγραψαν κέρδος 12 εκατομμυρίων λιρών.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από το 2011

Η κακοποίηση στα σπίτια φροντίδας ανηλίκων είναι το χειρότερο σκάνδαλο από το Winterbourne View, έναν οίκος φροντίδας ενηλίκων κοντά στο Μπρίστολ που βγήκε στο φως από το BBC Panorama το 2011.

«Έχουμε αριθμό ρεκόρ παιδιών υπό φροντίδα, κρίση εργατικού δυναμικού και θλιβερά υποχρηματοδοτούμενες υπηρεσίες τοπικών αρχών και κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές», επισημαίνει ο Δρ Μαρκ Κερ, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης κατοικιών ανηλίκων.

Σχετικά Άρθρα