Τζασίντα Άρντερν: Με δάκρυα αποχώρησε από την πρωθυπουργία

 Τζασίντα Άρντερν: Με δάκρυα αποχώρησε από την πρωθυπουργία

Η Τζασίντα Άρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η οποία έγινε γνωστή για την επιτυχημένη στρατηγική της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid αλλά και για την στάση της, στη σφαγή 51 ανθρώπων σε δύο τζαμιά, ανακοίνωσε απροσδόκητα την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί μετά από σχεδόν έξι χρόνια. 

«Φεύγω, γιατί έχοντας έναν τόσο σημαντικό ρόλο, δημιουργεί ευθύνες και αυτό σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζεις πότε είσαι το κατάλληλο άτομο για να ηγηθείς αλλά και πότε δεν είσαι», είχε πει. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά. Και ξέρω ότι δεν έχω πια αρκετά για να ανταποκριθώ. Είναι τόσο απλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η 42χρονη πολιτικός, η νεότερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τα τελευταία 150 χρόνια, είπε επίσης ότι σχεδιάζει να περνά περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό της, τον τηλεοπτικό παρουσιαστή Κλαρκ Γκέιφορντ, και την 5χρονη κόρη τους, Νεβ.

Σήμερα η απερχόμενη πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε συγκέντρωση πολιτικών και πρεσβυτέρων των Μαορί που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ρατάνα, ένα 24ωρο προτού παραδώσει τα ηνία της χώρας στον διάδοχο και νέο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κρις Χίπκινς. Φορώντας ένα παραδοσιακό ένδυμα των Μαορί, πoυ λέγεται «korowai», η 42χρονη Άρντερν δήλωσε συγκινημένη και πως ήταν «μεγάλο προνόμιο» που υπηρέτησε τη χώρα της ενώ έπλεξε το εγκώμιο του διαδόχου της «Kiwis», όπως είναι το παρατσούκλι του νέου πρωθυπουργού της χώρας, κάνοντας λόγο για έναν «προσγειωμένο και πρακτικό» πολιτικό. Η ίδια πάντως έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι οι απειλές που δεχόταν συχνά τους τελευταίους μήνες, ήταν η αιτία της αποχώρησής της από την εξουσία.

Η Άρντερν ευχαρίστησε επίσης τους συμπολίτες της που, όπως είπε, της έδειξαν ενσυναίσθηση και καλοσύνη. «Θέλω να ξέρετε ότι φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη και στοργή για την «Aotearoa»– όπως λέγεται η Νέα Ζηλανδία στη γλώσσα των Μαορί- και τους ανθρώπους της». «Δεν πίστευα ότι αυτό ήταν δυνατό», είπε η απερχόμενη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Η πολιτικός αναφέρθηκε και στους συνεργάτες της τονίζοντας πως: «Ποτέ δεν έκανα αυτή τη δουλειά μόνη μου. Την έκανα μαζί με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που υπηρετούν το καθήκον τους για τη Νέα Ζηλανδία. Και φεύγω γνωρίζοντας ότι μένετε στα καλύτερα χέρια», μεταδίδει ο The Guardian.

Η Άρντερν σχεδιάζει να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μέχρι τον Απρίλιο και τόνισε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του Οκτωβρίου. «Είμαι έτοιμη να γίνω πολλά πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω απλή βουλευτής. Είμαι έτοιμη να γίνω αδελφή και μαμά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου», είπε η Άρντερν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά τις ομιλίες, ακολούθησαν ομιλίες, τραγούδια και χοροί, ενώ οι πρεσβύτεροι Μαορί μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την απερχόμενη πρωθυπουργό.

Η θητεία της ως πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 7 Φεβρουαρίου. Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Οκτωβρίου, πρόσθεσε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα