Νέα στοιχεία για την κοκαΐνη στο BLUME – Πότε εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διαχειρίστρια εταιρεία Dignatio Corp

 Νέα στοιχεία για την κοκαΐνη στο BLUME – Πότε εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διαχειρίστρια εταιρεία Dignatio Corp

Στην πολυκατοικία της οδού Φίλωνος 129, μόλις ένα στενό πίσω από την Ακτή Μιαούλη, σε ένα από τα κουδούνια γράφει «Dignatio Corp», όνομα που συμπίπτει με τη φερόμενη ως διαχειρίστρια εταιρεία του φορτηγού πλοίου BLUME με τους 4,5 τόνους κοκαΐνης. Εκεί λοιπόν σύμφωνα με το νεότερο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών φαίνεται ότι κρύβονται νήματα της ιδιοκτήτριας και της διαχειρίστριας εταιρείας του φορτηγού πλοίου «Blume» στο οποίο η ειδική μονάδα της ισπανικής ακτοφυλακής βρήκε την περασμένη εβδομάδα φορτίο με τα ναρκωτικά.

Μοναδική απόδειξη ύπαρξης κάποιας εταιρικής οντότητας στην Ελλάδα είναι η αναφορά στο ΓΕΜΗ για την ίδρυση στις 3 Οκτωβρίου 2022, μιας Μονοπρόσωπης ΙΚΕ με αυτό το όνομα, με μοναδικό εταίρο έναν 22χρονο που δηλώνει άνεργος.

BLUME: Το πλοίο με τους 4,5 τόνους κοκαΐνης συνδέεται με Πειραιά, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Διόνυσο – Ποιος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής

Ως οντότητα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η «Dignatio Corp» εμφανίζεται πολλούς μήνες νωρίτερα, π.χ. στα «Ποσειδώνια 2022», με άγνωστη νομική υπόσταση, με πρόσωπα που καταγράφονται και σε φωτογραφίες οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» και ελέγχονται για την ταυτοποίησή τους – στη φωτογραφία εμφανίζεται η τότε νέα chief operator της «Dignatio Corp» («Guys relax. I’m just an employee»… απαντά σήμερα στο επαγγελματικό της προφίλ) με 22χρονο και στενό συγγενή του, μαζί με ιδιοκτήτη άλλης ελληνικής εταιρείας και ιδιοκτήτες δύο εταιρειών από την Τουρκία με τα παιδιά τους, πριν από ψαροκατάνυξη στο Μικρολίμανο, στο περιθώριο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022».

  • Την ίδια διεύθυνση οι διεθνείς βάσεις δεδομένων για την ποντοπόρο ναυτιλία (π.χ. Equasis) καταγράφουν ως έδρα και της ιδιοκτήτριας του πλοίου «Rentoor Chartering ltd»· το όνομα αυτό δεν υπάρχει ούτε στα κουδούνια, ούτε όμως και σε κάποια διεθνή βάση εταιρικών δεδομένων, ούτε εμφανίζεται σε ΦΕΚ τα τελευταία 15 χρόνια ως εταιρεία του ν. 89/1967 στο ειδικό καθεστώς ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Το «Blume» (IMO 8649993) είχε απενεργοποιήσει το δορυφορικό στίγμα AIS και ταξίδεψε σχεδόν αόρατο από τη Βραζιλία και τον Ατλαντικό στο πλάι της Αφρικής. Η πορεία του όμως ήταν ήδη στο στόχαστρο των Ισπανών, οι οποίοι αναζητούσαν έπειτα από πληροφορίες διεθνούς συνεργασίας πλοίο που μετέφερε κοκαΐνη από τη Βραζιλία στην Ευρώπη. Το φορτηγό πλοίο τράβηξε την προσοχή των Ισπανών, καθώς φέρεται να δήλωνε φορτίο καφέ μόλις 200 τόνων από το λιμάνι Santos της Βραζιλίας, ενώ έχει… 15πλάσια δυνατότητα φορτίου και το κόστος του ταξιδιού μάλλον δεν δικαιολογούσε τη διάσχιση του Ατλαντικού. Από την έφοδο της ισπανικής ακτοφυλακής συνελήφθησαν συνολικά 15 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων δύο υπήκοοι Αλβανίας και 13 από το Πακιστάν και την Αίγυπτο.

Το φορτηγό πλοίο μήκους 97 μέτρων κατασκευάστηκε το 2005 και το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του καταγράφεται στην ευρύτερη Ασία και Αφρική. Εχει αλλάξει δεκάδες σημαίες ή ονόματα και αρκετούς ιδιοκτήτες, ενώ το 2018 είχε αποφύγει την ολική βύθιση επειδή ο καπετάνιος πρόλαβε και το κόλλησε στα αβαθή, στην Ιαπωνία. Τότε είχε δηλώσει σημαία Φίτζι, αλλά η απάντηση από τη χώρα δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του πλοιάρχου, ενώ στο πρακτικό του περιστατικού (Marine Incident Investigation Report), το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.» καταγράφονται ενδιαφέροντα στοιχεία για το φορτίο, την κατάσταση του πλοίου και για τις πρακτικές διαχείρισής του. Μετά την επισκευή του (είχε γεμίσει νερά σχεδόν μέχρι το κατάστρωμα), δεν φαίνεται να είχε επαρκή συντήρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι βεβαιώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του σε δύο επιθεωρήσεις, στην Τουρκία και στη Ρωσία.

Τη νομική εκπροσώπηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Blume» ανέλαβε ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Ανέλαβα τη νομική εκπροσώπηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου, το οποίο ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά της Τενερίφης και ευρέθη να μεταφέρει ποσότητα κοκαΐνης. Τόσο η πλοιοκτήτρια, όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, οι οποίες τυγχάνουν αλλοδαπές εταιρείες, δεν έχουν απολύτως καμμιά σχέση και γνώση για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στο πλοίο, πληροφορία που τους κατέστη γνωστή, προς έκπληξή τους, μέσω του τύπου.

Δηλώνουν, δε, ότι έχουν ενεργήσει απολύτως νόμιμα και θα αποδείξουν πλήρως ενώπιον των αρχών, εφόσον κληθούν προς τούτο, τόσο την πλήρη άγνοιά τους για τις ναρκωτικές ουσίες, όσο και την νομιμότητα όλων των ενεργειών τους.

Η ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που αναφέρθηκε σε μερίδα του τύπου και ανήκει στον 22χρονο, δεν δύναται εκ του νόμου αλλά και του καταστατικού της να σχετίζεται με την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του πλοίου. Κατά συνέπεια, ούτε ο εκπρόσωπος της ΙΚΕ έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες.

Επιθυμώ τέλος να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσοι διετύπωσαν ή πρόκειται να διατυπώσουν σχόλια για την παρούσα υπόθεση, να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις κρίσεις τους και να αναμένουν τη συλλογή των στοιχείων και του υλικού, που είμαι βέβαιος ότι θα αποδείξουν την αθωότητα των εντολέων μου».

Σχετικά Άρθρα