Μπορούν Μακρόν και Σολτς να “ξυπνήσουν” την Ευρώπη;- “Μισές” απαντήσεις για πληθωρισμό, εξάρτηση από ΗΠΑ και πόλεμο στην Ουκρανία

 Μπορούν Μακρόν και Σολτς να “ξυπνήσουν” την Ευρώπη;- “Μισές” απαντήσεις για πληθωρισμό, εξάρτηση από ΗΠΑ και πόλεμο στην Ουκρανία

Emmanuel Macron and Olaf Scholz at the Sorbonne, in Paris, on January 22. LUDOVIC MARIN / AFP

Το γαλλογερμανικό δίδυμο θα ξαναγίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θέλησαν να διαβεβαιώσουν ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση τους στο Παρίσι. Κοινή διαπίστωση, η ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενίσχυσης της «πράσινης» ανασυγκρότησης της βιομηχανικής βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία να αποφύγει τον αργό θάνατο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον έντονο ανταγωνισμό από ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανταποκριθεί στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες και φορολογικές ελαφρύνσεις για μια δεκαετία προς όφελος των αμερικανικών εταιρειών.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες και θα παρασύρει άδικα τις εταιρείες να μεταφέρουν επενδύσεις στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Οι ηγέτες του μπλοκ θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν τις επιλογές τους, μία από τις οποίες είναι να υποβάλουν καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προτάσεις τους για χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έχει μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου Ταμείου, με νέα κεφάλαια. Σημειώστε σχετικά ότι αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Φινλανδία ανησυχούν ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, από μόνη της, θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις των ισχυρών χωρών σε βάρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ο Γάλλος πρόεδρος και, κυρίως, ο Γερμανός καγκελάριος προσπάθησαν να στείλουν το μήνυμα ότι όποια προβλήματα, διαφωνίες και αποκλίσεις κι αν υπάρχουν, η συνεργασία των δύο χωρών είναι μονόδρομος, πράγμα που θα διευκολύνει την διαχείριση των όποιων προβλημάτων.

Αρκετοί, ωστόσο, στην Ευρώπη, θεωρούν ότι το πιο άμεσο και πειστικό δείγμα γραφής ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θα ήταν μια κοινή γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Χωρίς αυτόν τον τερματισμό, άλλωστε, δεν μπορεί να ξεκινήσει η γαλλογερμανική ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Το πρώτο πράγμα είναι να διασφαλίσουμε ότι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζουμε χειρότερα από τους άμεσους γείτονες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, για παράδειγμα — αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν στο παλάτι των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι Οι ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει «μεγάλη κατανόηση» σε αυτό το σημείο. «Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ σίγουρος ότι θα καταλήξουμε στην απαραίτητη κατανόηση κατά το πρώτο μέρος του έτους».

Ο νόμος των ΗΠΑ θα επιδοτεί τις μελλοντικές ενέργειες, από το υδρογόνο έως τις μπαταρίες, τον άνεμο και τον ήλιο, και θα έχει ως στόχο να κάνει την κατασκευή αυτοδύναμη και να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν εξαρτάται από την Κίνα ή άλλα έθνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία προέτρεψαν τις ΗΠΑ να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για να δώσουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη ευελιξία για να επωφεληθούν από τις πιστώσεις που προσφέρονται. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στην ΕΕ είναι όλο και πιο δύσπιστοι ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ουσιαστικές αλλαγές και έχουν αρχίσει να χαράσσουν τρόπους για την προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Πηγή: Bloomberg, K-REPORT

Σχετικά Άρθρα