Κίνα: 8 στους 10 κόλλησαν κοροναϊό από το Δεκέμβριο – Εκτιμήσεις για 1 εκατ. θανάτους

 Κίνα: 8 στους 10 κόλλησαν κοροναϊό από το Δεκέμβριο – Εκτιμήσεις για 1 εκατ. θανάτους

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Κίνας έχει μολυνθεί από το κορονοϊό από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Guardian ο αριθμός αυτός, ο οποίος αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ώθησε ορισμένους ειδικούς σε θέματα πανδημίας να εκτιμήσουν ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει – πολύ περισσότεροι από τον επίσημο αριθμό της κυβέρνησης που ανέρχεται σε περίπου 72.000.

Ένα κύμα κρουσμάτων Όμικρον κατέκλυσε την Κίνα αφότου η κυβέρνηση έθεσε απότομα τέρμα στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτωντον περασμένο Δεκέμβριο, αίροντας τους περιορισμούς λίγο πριν από την έναρξη του σεληνιακού νέου έτους και του φεστιβάλ της Άνοιξης.

Το Σάββατο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Κίνας δήλωσε ότι περίπου το 80% των 1,41 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας είχαν μολυνθεί σε αυτό το κύμα.
Την εβδομάδα που προηγήθηκε του σεληνιακού νέου έτους, το CDC ανέφερε 12.658 θανάτους, προσθέτοντας στον επίσημο απολογισμό της πανδημίας που ανέρχεται σε σχεδόν 60.000, που οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι είναι πολύ κάτω από τον πραγματικό αριθμό. Μέχρι μια δραματικά αυξημένη ενημέρωση νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επίσημος απολογισμός από αυτό το κύμα αναφερόταν ότι ήταν κάτω από 60 θανάτους.

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον στενό ορισμό του θανάτου που αποδίδεται στον κορονοϊό, οι επίσημοι απολογισμοί σύντομα εμφανίστηκαν πολύ χαμηλότεροι από την πραγματικότητα επί τόπου και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για έλλειψη διαφάνειας των δεδομένων.

Το Πεκίνο απέρριψε την κατηγορία και υπερασπίστηκε την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και την ξαφνική κατάργησή της. Ορισμένοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας αναγνώρισαν τις αποκλίσεις των δεδομένων, αλλά δήλωσαν ότι τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούν στην υγειονομική αντιμετώπιση.

Οι ανησυχίες για τα δεδομένα και τη διαφάνεια έχουν αφήσει τους εμπειρογνώμονες να αναζητούν άλλους τρόπους για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας.

Ο καθηγητής Robert Booy, παιδίατρος λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να κυμαίνεται μεταξύ 600.000 και 1 εκατομμυρίου. Ο Booy, και άλλοι εμπειρογνώμονες που μίλησαν στον Guardian, δήλωσαν ότι ο ιός πιθανόν να είχε ήδη εξαπλωθεί πολύ ευρύτερα από ό,τι είχε αναγνωριστεί πριν από την άρση των περιορισμών.

«Η Κίνα μπορεί να προχώρησε σε άρση της πολιτικής της για μηδενικά κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αλλά πιθανότατα ήταν ήδη προβληματική και αποτυχημένη», είπε. «Το 2022, η Κίνα έχασε πληθυσμό για πρώτη φορά από το Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός – μια μείωση 850.000 ανθρώπων. Θα χάσουν τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό τις επόμενες εβδομάδες του κορονοϊού, κυρίως από πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

Ο δρ Xi Chen, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής και οικονομικών της υγείας στο Yale, δήλωσε ότι κανείς δεν έχει αρκετά καλά στοιχεία για να εκτιμήσει με ακρίβεια τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα, αλλά κάνοντας συντηρητικές παραδοχές ότι είχε το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων, 0,11%, θα έδειχνε ότι πέθαναν περίπου 1,23 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι η Κίνα διαθέτει πόρους υγειονομικής περίθαλψης όπως η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε.

Άγνωστο πως κατέληξαν στο 80% οι κινεζικές Αρχές

Ο καθηγητής Antoine Flahault, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, βασίστηκε στην εκτίμησή του στα ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας – τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες που υπερβαίνουν τον μέσο όρο – άλλων χωρών που έχουν περάσει τα μεγάλα πρώτα κύματα Covid.

«Αν πάρετε το Χονγκ Κονγκ, έχετε σήμερα μια υπερβάλλουσα θνησιμότητα … η οποία είναι περίπου 2.000 θάνατοι ανά εκατομμύριο. Αν μετατρέψετε αυτό το ποσοστό στην Κίνα, φτάνετε σε λίγο κάτω από 3 εκατομμύρια θανάτους», είπε, προσθέτοντας την προειδοποίηση ότι το σύστημα υγείας της Κίνας δεν ήταν τόσο σταθερά ανεπτυγμένο όσο τα συστήματα σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.

«Αν πάρετε τη Βραζιλία, ο αριθμός είναι κοντά στις 4.000 ανά εκατομμύριο, άρα είναι διπλάσιος», δήλωσε ο Flahault.

Ο James Trauer, επικεφαλής της μονάδας επιδημιολογικής μοντελοποίησης στο Πανεπιστήμιο Monash, προειδοποίησε να μην προβεί σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς στο κύμα, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές πώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας ήταν σε θέση να υπολογίσει το ποσοστό του 80%, δεδομένων των προβλημάτων με τη συλλογή δεδομένων.

Η ανακοίνωση του CDC είχε αναφέρει ότι τα ταξίδια μπορεί να εξαπλώσουν περαιτέρω τον ιό βραχυπρόθεσμα, αλλά επειδή τόσοι πολλοί είχαν ήδη μολυνθεί, «η πιθανότητα ανάκαμψης μιας επιδημίας μεγάλης κλίμακας ή ενός δεύτερου κύματος επιδημιών σε όλη τη χώρα είναι πολύ μικρή».

Ο Trauer προειδοποίησε να μην πιστεύουμε ότι ένα κύμα Όμικρον έφερε υψηλά επίπεδα ανοσίας αγέλης. «Στην Αυστραλία είχαμε ένα τεράστιο πρώτο κύμα με την B.A.1 πέρυσι το καλοκαίρι, και στη συνέχεια το δεύτερο κύμα με την B.A.2 ήρθε αμέσως μετά από αυτό μέσα σε δύο μήνες. Δεν νομίζω ότι πρέπει να θεωρούν ότι επειδή οι αριθμοί μειώνονται, δεν χρειάζεται να ανησυχούν», δήλωσε.

«Πιθανώς το πιο σημαντικό πράγμα από την κινεζική πλευρά αυτή τη στιγμή είναι να διαχειριστούν καλύτερα την επιδημία και να αυξήσουν τους πόρους για τη θεραπεία των ανθρώπων που νοσούν».

Σχετικά Άρθρα