Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο – Συνάντηση με Ζελένσκι

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο – Συνάντηση με Ζελένσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι την Κυριακή, συναντώντας τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεσμευόμενος ότι η Βρετανία «θα στηρίξει την Ουκρανία όσο χρειαστεί».

Ο Τζόνσον, ο οποίος αποχώρησε από την εξουσία τον Σεπτέμβριο έπειτα από σειρά σκανδάλων, ήταν πρωθυπουργός όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και προσπάθησε να τοποθετήσει το Λονδίνο ως τον κορυφαίο σύμμαχο του Κιέβου στη Δύση.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Τζόνσον επισκέφτηκε την Μποροντιάνκα και την Μπούτσα, τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας που έγιναν σύμβολο των ρωσικών φρικαλεοτήτων, όταν οι ρωσικές δυνάμεις οδηγούνταν προς το Κίεβο στην πρώτη φάση της εισβολής προτού απωθηθούν.

«Μπορώ να σας πω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί», είπε ο Τζόνσον στον δήμαρχο της Μπούτσα.

«Θα κερδίσετε και θα εκδιώξετε όλους τους Ρώσους από τη χώρα σας, αλλά θα είμαστε εκεί μακροπρόθεσμα. Και θα θέλουμε επίσης να σας βοηθήσουμε να ανασυγκροτήσετε τη χώρα σας», είπε ο Τζόνσον.

Ο Τζόνσον απέρριψε τις απόψεις ότι η δραστηριότητά του στην Ουκρανία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπονομεύει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρούσι Σούνακ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο πολλές φορές και είχε συχνά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Καθώς ενεπλάκη σε σκάνδαλα στη Βρετανία, κέρδισε ευρεία δημοτικότητα στην Ουκρανία, όπου έγινε γνωστός ως «Μπόρις Τζονσόνιουκ». Οι καφετέριες έδωσαν το όνομά του σε κέικ στο Κίεβο και η τέχνη του δρόμου δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την εικόνα του.

Στην Μπούτσα, ο Τζόνσον έβγαλε selfies με τους κατοίκους και κατέθεσε λουλούδια ως φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου. Επισκέφτηκε μία εκκλησία για να παρακολουθήσει έκθεση και υπέγραψε την ουκρανική έκδοση του βιβλίου του για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στην Μποροντιάνκα, περπάτησε στους δρόμους με τα κατεστραμμένα συγκροτήματα κατοικιών. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα, ο οποίος τον συνόδευε, είπε ότι 162 κάτοικοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επί έναν μήνα ρωσικής κατοχής της πόλης πέρυσι. Ο Κουλέμπα είπε ότι περίπου το 60% των κατοίκων έχει επιστρέψει έκτοτε.

Στο Κίεβο, ο Τζόνσον έγινε δεκτός προσωπικά από τον Ζελένσκι και μια σειρά ανώτατων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου. Την περασμένη εβδομάδα η Βρετανία δήλωσε ότι θα προμήθευε στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Challenger 2 και άλλον βαρύ οπλισμό.

Σχετικά Άρθρα