Φυσικοθεραπευτές: Κοινοποίηση των στοιχείων του ”ψευτογιατρού” – ΙΣΑ & ΙΣΘ: Πώς το κοινό δεν θα πέφτει θύμα απάτης

 Φυσικοθεραπευτές: Κοινοποίηση των στοιχείων του ”ψευτογιατρού” – ΙΣΑ & ΙΣΘ: Πώς το κοινό δεν θα πέφτει θύμα απάτης

Η νέα υπόθεση του «ψευτογιατρού», που επί χρόνια εξαπατούσε πλήθος ασθενών, έχει προκαλέσει αναστάτωση και στους αρμόδιους φορείς, που διαπιστώνουν ότι –καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά– υπάρχει σίγουρα κενό ενημέρωσης του κόσμου και εκπαίδευσής του ώστε να μη θυματοποιείται από επιτήδειους σε ευάλωτες στιγμές της ζωής του και γίνεται αντικείμενο αήθους εκμετάλλευσης.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι 15 τα θύματα εκ των οποίων οι πέντε κατέληξαν εξαιτίας της παύσης της θεραπείας τους, που τους επέβαλε ο δήθεν «νευρολόγος» ή «φυσίατρος» ή «φυσικοθεραπευτής» (γιατί και αυτή η ιδιότητα δεν διασταυρωθεί από τον ΠΣΦ), ενώ οι αστυνομικές αρχές αναμένουν σύντομα πολύ περισσότερες καταγγελίες.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης εφιστούν την προσοχή των πολιτών κατά την επίσκεψη τους σε ιδιωτικούς φορείς Π.Φ.Υ.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι -λόγω και του θεσμικού τους ρόλου- λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, μετά τις ανακοινώσεις αναφορικά με την εξαπάτηση πολιτών από κάποιους οι οποίοι με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους χρησιμοποιούν τον τίτλο του ιατρού χωρίς να έχουν πτυχίο ιατρικής σχολής, επισημαίνουν πως:

«Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.), είναι οι ακόλουθοι:

α. Ιδιωτικά ιατρεία,

β. Ιδιωτικά πολυιατρεία,

γ. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και

δ. Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Περαιτέρω ορίζεται ότι: «1. Ιδιωτικό ιατρείο είναι χώρος κατάλληλα διαρρυθμισμένος και εξοπλισμένος, ………………, στον οποίο ασκείται η ιατρική επιστήμη, από πρόσωπο που διαθέτει τη σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και άδεια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι Ιατρικοί Σύλλογοι εφιστούν την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται σε ιδιωτικούς φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να βεβαιώνονται ότι αυτοί διαθέτουν την απαιτούμενη βεβαίωση λειτουργίας από τον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο, καθώς και την ειδική ταμπέλα «Νόμιμο Ιατρείο» σε εμφανές σημείο, διότι με αυτόν τον τρόπο προκύπτει η σύννομη λειτουργίας τους.
Τέλος, αν υπάρχουν σχετικές αμφιβολίες, να αναζητείται το επώνυμο του γιατρού – εγγεγραμμένου μέλους του αντίστοιχου ιατρικού συλλόγου, δια μέσου της επίσημής ιστοσελίδας του συλλόγου.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ζητά άμεση κοινοποίηση των στοιχείων του «ψευτογιατρού» από τις αρμόδιες αρχές

Τη συνδρομή της Πολιτείας με μέτρα έναντι της έξαρσης των φαινομένων αντιποίησης των νομοθετικά ρυθμιζόμενων ιατρικών επαγγελμάτων ζητά με ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ, καθώς αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινότητα των φυσικοθεραπευτών το νέο περιστατικό σύλληψης «ψευτογιατρού» που φέρεται να είναι φυσικοθεραπευτής, χωρίς όμως αυτό να έχει διασταυρωθεί από τα μητρώα του ΠΣΦ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση την έντονη δυσαρέσκειά του, καθώς, παρά το γεγονός ότι είναι προφανές πως η υπόθεση παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές αρκετό καιρό προ της σύλληψης, εντούτοις, καμμιά αρχή – αστυνομική ή δικαστική – δεν έχει επικοινωνήσει με τον Σύλλογο, για να διαπιστώσει αν ο συλληφθείς είναι πράγματι μέλος του Συλλόγου ή όχι.

Για το λόγο αυτό, ο νομικός σύμβουλος του Π.Σ.Φ. απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων του εν λόγω προσώπου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται πράγματι για φυσικοθεραπευτή – εγγεγραμμένο μέλος του Π.Σ.Φ., ώστε να ακολουθήσει ο πειθαρχικός του έλεγχος.

«Ο Π.Σ.Φ. είναι ο μοναδικός ρυθμιστής του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή στη χώρα μας και απαιτεί τη συνεργασία της Πολιτείας για όλα τα θέματα που συνδέονται με αυτό. Έτσι, στην επιστολή του ζητά την άμεση ανταπόκριση των Αρχών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει με την σειρά του αποτελεσματικά τις κατά νόμο αρμοδιότητές του», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου.

«Σε μια εποχή που τα φαινόμενα αντιποίησης των νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων υγείας και ειδικά του φυσικοθεραπευτή, βρίσκονται σε έξαρση, δεδομένου ότι κατοχυρωμένες φυσικοθεραπευτικές πράξεις παρέχονται σε θεραπευτικά κέντρα μαϊμού – δήθεν εναλλακτικών θεραπειών, studios μασάζ κ.λπ., χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, είναι απίστευτο το γεγονός ότι η Πολιτεία συνεχίζει να αγνοεί τα μοναδικά αρμόδια όργανα που ρυθμίζουν τον χώρο.

Επειδή η Υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και η προστασία της αποτελεί χρέος της Πολιτείας και των Θεσμών της, ο Π.Σ.Φ. ζητά άμεσα από το υπουργείο Υγείας μέτρα αντιμετώπισης αυτής της επικίνδυνα ανεξέλεγκτης μάστιγας των παράνομων «θεραπευτών».

Ο ΠΣΦ και ο Ιατρικός Σύλλογος, από κοινού έχουν ζητήσει την αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για την αντιποίηση, το Υπουργείο Υγείας όμως μάλλον δεν προβληματίζεται από τη δράση των απατεώνων.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την ανεξέλεγκτη χορήγηση κωδικών αριθμών δραστηριότητας (Κ.Α.Δ) και μπλοκ αποδείξεων χωρίς τη διασταύρωση της ύπαρξης άδειας άσκησης επαγγέλματος και να συνεργαστεί με τον Π.Σ.Φ ,τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας για την οριστική εξάλειψη τέτοιων φαινομένων».

Τέλος, ο ΠΣΦ θυμίζει την πρόσφατη περίπτωση – εν μέσω πανδημίας – της δήθεν φυσικοθεραπεύτριας στον Πόρο, που έσπειρε τον κορονοϊό, παραβιάζοντας τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπονταν για τα εργαστήρια παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, για να αποδειχθεί τελικά ότι δεν ήταν φυσικοθεραπεύτρια, παραβιάζοντας τον Νόμο περί αντιποίησης επαγγέλματος.

Σχετικά Άρθρα