Διαρκείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές – Θύελλα από το κυβερνητικό μπλόκο στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Βουλή – Στροφή μετά τις ασφυκτικές πιέσεις;

 Διαρκείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές – Θύελλα από το κυβερνητικό μπλόκο στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Βουλή – Στροφή μετά τις ασφυκτικές πιέσεις;

Η ΑΔΑΕ από την έρευνά της στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για την αποστολή περίπου 40 sms με ηλεκτρονικές διευθύνσεις παγίδευσης και τα μηνύματα αυτά έχουν αποσταλεί σε τουλάχιστον 20 άτομα. Αυτό αποκαλύπτει ο ενημερωτικός ιστότοπος insidestory.gr 

Η πίεση από τις δαρκείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών προς το κυβερνών κόμμα αυξάνει και από τη δεύτερη επιστολή του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, προς τη Βουλή, ζητώντας να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σύμφωνα με τον συνταγματικά οριζόμενο ρόλο του.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΤΟΥ  insidestory.gr

Η αποκάλυψη έφτασε έως το Ευρωκοινοβούλιο και την εξεταστική επιτροπή PEGA, με την εισηγήτριά της, Σόφι Ιν’τ Βελντ, να δηλώνει μέσω Twitter ότι ζητά να κληθεί για κατάθεση τόσο την ΑΔΑΕ όσο και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «η χρήση του spyware είναι παράνομη σε κάθε περίπτωση. Έχω ζητήσει ακρόαση της PEGA με την ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων και την ΑΔΑΕ το συντομότερο δυνατό».

  • Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ασφάλειας Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, μετά και τις αήθεις επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επανήλθε στο αίτημά του να ενημερώσει τη Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 

Όπως επισήμανε, «οφείλει προς επιτέλεση του συνταγματικού του καθήκοντος, το οποίο του ανέθεσε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να ενημερώνει το Κοινοβούλιο, στο οποίο λογοδοτεί τόσο ο ίδιος όσο και η Αρχή για οποιοδήποτε ζήτημα ανάγεται στις αρμοδιότητες της Αρχής. Μη πράττων αυτό διαπράττει παράβαση καθήκοντος», και απαντώντας σε ισχυρισμούς του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Μαρκόπουλου, που είπε ότι ο Χρήστος Ράμμος ενεργεί αφ’ εαυτού του, σημειώνει ότι οι εκθέσεις της ΑΔΑΕ εγκρίθηκαν στην ολομέλειά της στις 16 Ιανουαρίου.

  • Ασαφές παραμένει πως θα κινηθεί στη συνέχεια η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, που έχουν παράσχει πλήρη κάλυψη στις επιθέσεις εις βάρος του Χρήστου Ράμμου. 

Χθες, η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε διά των βουλευτών της στην επιτροπή, όσο και διά του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ότι δεν προτίθεται να καλέσει τον κ. Ράμμο, συστήνοντας στην αντιπολίτευση να κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να κληθεί.

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει μπλοκάρει ποτέ», και πως «όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ο κ. Ράμμος θα έρθει και θα πει αυτά που έχει να πει». Ωστόσο δεν κατάστησε σαφές αν η Ν.Δ. θα στηρίξει το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή.

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε θέματα και ζητήματα που αφορούν στην ίδια την ουσία της δημοκρατίας και προσέθεσε ότι πρέπει κανείς να το δει μέσα από το ρόλο της ευθύνης που του αναλογεί.

  • Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται το σφυροκόπημα της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, που ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για τα στοιχεία που έχει η ΑΔΑΕ και καταγγέλλει την κυβερνητική παράταξη για επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για συγκάλυψη: «Δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια»…

Σχολιάζοντας τη νέα επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι «είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί». Και με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει:

«Στη νέα επιστολή του ο κ. Ράμμος ξεκαθαρίζει:

i) Υποχρεούται να ενημερώσει Βουλή – αρχηγούς, ακόμη και με τον νόμο της ΝΔ.

ii) Οι εκθέσεις των ελέγχων έχουν ήδη εγκριθεί από ολομέλεια ΑΔΑΕ.

Άρα ανούσια η προσπάθεια της ΝΔ. Είτε τον καλέσουν είτε όχι, το παρακράτος θα αποκαλυφθεί».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνεντεύξεις του υποστήριξε ότι αποτελεί «απόδειξη ενοχής της κυβέρνησης η άρνησή της να έρθει στη Βουλή ο κ. Ράμμος για να ενημερώσει για τα πορίσματα των ερευνών της ΑΔΑΕ». 

«Ο κ. Ράμμος έχει τις αποδείξεις αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθουν στο φως», τόνισε και ζήτησε «επιτέλους να ονοματίσει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Οικονόμου το ρυπαρό δίκτυο που ισχυρίζονται ότι λειτούργησε μέσα στην ΕΥΠ. Δεν θέλουν να μαθευτεί η αλήθεια γιατί το ρυπαρό δίκτυο είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

ΠΑΣΟΚ: Συνταγματικό χρέος της Ν.Δ. να αποδεχθεί το αίτημα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από τη δική του πλευρά, σχολιάζοντας τόσο τις ειρωνείες του Κωνσταντίνου Τασούλα για τον Χρήστο Ράμμο, σημειώνει ότι ο χαρακτηρισμός από τον πρόεδρο της Βουλής ως «αυτόκλητου καλεσμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» του προέδρου της ΑΔΑΕ, όπως και η όλη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έναντι της Ανεξάρτητης Αρχής, συνιστούν μέγιστη θεσμική απρέπεια.

«Το αίτημα του κ. Ράμμου αποτελεί άσκηση αρμοδιότητας με βάση το Σύνταγμα και κατά το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 5002/2022. Είναι, δε, άκρως εντυπωσιακό ότι την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής αρνούνται όσοι με πάθος υποστήριζαν μια παράνομη κυβερνητική ενημέρωση “στο αυτί” του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, τον περασμένο Αύγουστο.  Διαφορετικά θα φέρει βαριά ευθύνη απέναντι στο κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισημαίνει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Αναγκαία η πρόσκληση Ράμμου στη Βουλή

Το ΚΚΕ, με δική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι «θεωρεί αναγκαία και στηρίζει την πρόσκληση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή, την οποία αρνείται η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς είναι αυτονόητο το αίτημα να φωτιστούν -όσο είναι δυνατόν- όλες οι δυσώδεις υποθέσεις υποκλοπών και το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που τις συγκαλύπτει». 

ΜέΡΑ25: Απόδειξη ότι ο Κ. Τασούλας είναι ακατάλληλος

Σφοδρή ήταν η επίθεση του ΜέΡΑ25 προς τον πρόεδρο της Βουλής, επισημαίνοντας πως τα όσα δήλωσε «για “αυτόκλητους καλεσμένους” σχετικά με την πρόθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ, να εισφέρει στη Βουλή τα στοιχεία που συνέλεξε ως όφειλε, για τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσε η ΕΥΠ υπό τον κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνουν με τον εκκωφαντικότερο τρόπο την επιλογή του ΜέΡΑ25 να αποσύρει την εμπιστοσύνη από το πρόσωπό του, ήδη από τις 8 Απριλίου του 2022».

«Είναι, λοιπόν, σαφές πως ο κ. Τασούλας, είναι παντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος για αυτό τον θεσμικό ρόλο, κάτι που δυστυχώς συνεχίζει να αποδεικνύει καθημερινά λειτουργώντας όχι ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά ως επιτελάρχης του Επιτελικού Παρακράτους των υποκλοπών και των κλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε., συμμετέχοντας πλέον ενεργά και στην συγκάλυψη των παρακολουθήσεων που έκανε ο κ. Μητσοτάκης», κατάληξε.

Σχετικά Άρθρα