ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εγρήγορση για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις συγκάλυψης σε ΑΔΑΕ και Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

 ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εγρήγορση για τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις συγκάλυψης σε ΑΔΑΕ και Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

Η εξάμηνη περίοδος των μεθοδεύσεων της ΝΔ κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία σύμφωνα με το Αλέξη Τσίπρα αν και αυτή τη φορά ο κ. Τασούλας και η ΝΔ δεν αναθεωρήσουν τη στάση τους και δεν δεχτούν σε ακρόαση τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Η προσπάθεια του Χρήστου Ράμμου να φέρει προ των ευθυνών της την πλειοψηφία της Βουλής, μεταβάλλει και πάλι το προεκλογικό σκηνικό.

Τόσο η αντίδραση του πρόεδρου της Βουλής όσο όμως και του κ. Γεραπετρίτη στο πρόσωπο του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής τείνει να πάρει χαρακτηριστικά ανοικτής σύγκρουσης και περισσότερο προσιδιάζει με μια εμφύλια σύγκρουση στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης εν την ευρεία έννοια του χώρου που αυτή καλύπτει στη δημόσια σφαίρα.

  • Η σύγκρουση άνοιξε όταν ο δικαστικός Ράμμος απασφάλισε και δεν ανέκρουσε πρύμνα τόσο μετά την ψήφιση του νόμου για το απόρρητο που ψήφισε μόνη της η ΝΔ όσο και μετά την κατάφορα αντισυνταγματική παρέμβαση του εισαγγελέα του ΑΠ, όπως χαρακτήρισαν οι 16+ συνταγματολόγοι τη Γνωμοδότηση Ντογιάκου.

Η σύγκρουση έχει πάρει ήδη χαρακτηριστικά βεντέτας μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΑΕ και αυτό έχει αρχίσει να βγαίνει και στη δημόσια σφαίρα.

Τα συντονισμένα σχόλια και οι ερμηνείες από μερίδα δημοσιογράφων και του Τύπου για το δήθεν πισωγύρισμα του κ. Ράμμου μετά την επιστολή του στους κ. Γεραπετρίτη και Τσιάρα που υπέγραψαν τον πρόσφατο νόμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το αίτημά του στον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει εκτάκτως την επιτροπή θεσμών ήταν απλά το φυσικό επακόλουθο της κορύφωσης της βεντέτας που όπως εκτιμάται από την αξιωματική αντιπολίτευση θα καταλήξει με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.  

Κλίμα ανάστροφο 

Ο κυνισμός που παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος διαπερνά κάθετα και οριζόντια τους κυβερνητικούς χειρισμούς έχει ακυρώσει όλη την προηγούμενη ρητορική του κ. Μητσοτάκη περι τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ που εμποδίζει την πολιτική σταθερότητα.

  • Όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου αυτή η τοξικότητα είναι εδώ και αρκετό καιρό αυτοτροφοδοτούμενη για τη ΝΔ.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας φρόντισε να επισημάνει προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής τη βαριά ιστορική ευθύνη που σηκώνει η ΝΔ με τη στάση της συντηρώντας με κάθε τίμημα το παράλληλο σκάνδαλο της συγκάλυψης και του κουκουλώματος των παρακολουθήσεων και των ευθυνών.

  • Η αλήθεια ωστόσο για τις νέες αποκαλύψεις θα φανεί πριν τις κάλπες επιμένουν τώρα από την Κουμουνδούρου καθώς όπως εκτιμούν όσες καθυστερήσεις και να παίξει η ΝΔ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ, Ράμμος θα ενημερώσει την επιτροπή θεσμών σε κλειστή συνεδρίαση, όπως ζήτησε για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Έξι τουλάχιστον ακόμη παρακολουθήσεις πολιτικών και αξιωματούχων έχει διαπιστώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ράμμος επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο εκθέτοντας την κυβέρνηση ακόμη πιο ανοιχτά στην κοινή γνώμη .

  • Οι υπουργοί από τα μυθεύματα έχουν περάσει πλέον στο επόμενο στάδιο της παραδοχής των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ παραδεχόμενοι την ύπαρξη ρυπαρών δικτύων σε μια υπηρεσία που βρίσκεται υπο τον έλεγχο του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Και ποια μπορεί να είναι μεγαλύτερη αποτυχία για το λεγόμενο επιτελικό κράτος όταν αυτό δεν μπορεί να ελέγξει τον ίδιο του τον εαυτό.

Αρμοί εξουσίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως η στάση του κ. Τασούλα μιλώντας σε δημοσιογράφους κάνει την Κουμουνδούρου να θεωρεί βάσιμα ότι έχουν βάση οι ανησυχίες ότι ήδη απεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου σχέδια για το πως θα αντικαταστήσουν τους μη αρεστούς προέδρους των Ανεξαρτήτων Αρχών όπως η ΑΔΑΕ ή αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

Και οι δυο αυτές αρχές έχουν ρίξει άκυρο στην κυβέρνηση. Η μια με την ολοκλήρωση των ελέγχων και τα ραπίσματα του προέδρου της στους πρόθυμους λειτουργούς της κρατικής μηχανής να τη στηρίξουν και η άλλη με τη σθεναρή άρνησή της να ενδώσει σε πιέσεις για επικοινωνιακού τύπου ανακοίνωση ελέγχων στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα δήλωσε η ιδιαιτέρα Καλογρίτσα στο ειδικό Δικαστήριο για σακούλες και φακέλους με χρήματα του κόκκινου εργολάβου προς την Κουμουνδούρου.

Τα κλειδιά στην απαιτούμενη επίτευξη πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων τα κρατά όπως συζητείται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος και μέχρι τώρα και αυτός αντιστέκεται.

Σχετικά Άρθρα