Χαβάη: Συναγερμός με ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο

 Χαβάη: Συναγερμός με ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο

Ένα ρωσικό σκάφος, το οποίο πιθανολογείται ότι είναι κατασκοπευτικό, επιχειρεί κοντά στη Χαβάη τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία παρακολουθεί το πλοίο χρησιμοποιώντας «μέσα επιφανείας και εναέρια», πρόσθεσε. Η παρουσία στρατιωτικών πλοίων με ξένη σημαία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των ΗΠΑ δεν είναι ούτε παράνομη ούτε ασυνήθιστη, δήλωσε την Τετάρτη η Ακτοφυλακή. Η ζώνη εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια ή 230 μίλια από τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, τα οποία είναι οι θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές μιας χώρας.

Όμως η παρουσία του ύποπτου σκάφους συλλογής πληροφοριών προσέλκυσε την προσοχή των αξιωματούχων της αμερικανικής άμυνας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, καθώς και των προηγούμενων ναυτικών επεμβάσεων της Μόσχας κοντά στις αμερικανικές ακτές. Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε ότι ήταν «επισφαλής χρονική στιγμή» για την παρουσία του σκάφους εκεί.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ύποπτα ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία που εθεάθησαν κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πότε έχουν εντοπιστεί ρωσικά πλοία κοντά στις αμερικανικές ακτές

Ρωσία, ΗΠΑ, Κατασκοπευτικό πλοίο

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής σε περιπολία ρουτίνας κοντά στο νησί Kiska της Αλάσκας έπεσε πάνω σε μια φάλαγγα κινεζικών και ρωσικών πολεμικών σκαφών, σύμφωνα με την ακτοφυλακή. Τα τρία κινεζικά πλοία, μεταξύ των οποίων ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, και τέσσερα ρωσικά σκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτορπιλικού, εντοπίστηκαν σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο, το Viktor Leonov, έπλεε κοντά στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με μη ασφαλή τρόπο. «Αυτή η μη ασφαλής λειτουργία περιλαμβάνει τη μη ενεργοποίηση των φώτων πορείας ενώ βρίσκεται σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας, τη μη ανταπόκριση σε χαιρετισμούς εμπορικών πλοίων που προσπαθούν να συντονίσουν ασφαλή διέλευση και άλλες ακανόνιστες κινήσεις», ανέφερε η ακτοφυλακή, σύμφωνα με τους Military Times.

Το 2016, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι εντόπισε ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο κοντά στη Χαβάη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-εταίροι πραγματοποιούσαν ναυτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας, ανέφερε το Associated Press.

Το 2015, αξιωματούχοι του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός για το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar, το οποίο είναι εξοπλισμένο με υποβρύχια βαθιάς θάλασσας, αφού έπλεε κοντά στην ανατολική ακτή καθ’ οδόν προς την Κούβα. Το Πεντάγωνο ανησυχούσε ότι το ρωσικό πλοίο βρισκόταν πολύ κοντά σε μεγάλα καλώδια κοντά στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο Μπέι, ανέφερε η Washington Post.

Τι απειλή μπορεί να συνιστούν αυτά τα πλοία

Συνήθως δεν αποτελούν άμεση απειλή για τα αμερικανικά στρατιωτικά και πολιτικά πλοία, σύμφωνα με προηγούμενες δημόσιες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον.

Η Sabrina Singh, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν γίνει ακόμη μάρτυρες «μη ασφαλούς ή αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς» από το ρωσικό πλοίο κοντά στη Χαβάη. «Αναμένουμε ότι οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε.

Ο πλοίαρχος Μπράντλεϊ Μάρτιν, ένας απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που εργάζεται τώρα ως ανώτερος ερευνητής πολιτικής στην δεξαμενή σκέψης Rand Corp. δήλωσε ότι οι δραστηριότητες του ρωσικού πλοίου φαίνεται να είναι περισσότερο «θέμα ρουτίνας παρά ασυνήθιστου ενδιαφέροντος».

Οι Ρώσοι είναι επίσης ύποπτοι ότι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει φάλαινες μπελούγκα για να κατασκοπεύουν τους συμμάχους των ΗΠΑ. Το 2019 βρέθηκε στη Νορβηγία μια ασυνήθιστα φιλική φάλαινα μπελούγκα, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχε χρησιμοποιηθεί ως ρωσικός κατάσκοπος.

Τι πληροφορίες θα μπορούσε να συλλέξει ένα τέτοιο πλοίο

Τα κατασκοπευτικά πλοία επιδιώκουν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία ενός αντιπάλου κοντά σε ένα λιμάνι, καθώς και ραδιοφωνικά σήματα και σήματα ραντάρ. Τέτοια πλοία μπορεί επίσης να στοχεύουν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με εχθρικά πολεμικά πλοία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικό εξοπλισμό.

Ο Μάρτιν, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ότι υποψιάζεται ότι το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί κυρίως «κινήσεις εντός και εκτός λιμένα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι μπορεί να είναι απρογραμμάτιστες κινήσεις».

Το τελευταίο περιστατικό δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα