LIVE Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα ισχυρά φαινόμενα – Επικαιροποιείται το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

 LIVE Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα ισχυρά φαινόμενα – Επικαιροποιείται το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Iσχυρές καταιγίδες, με κεραυνούς και σαρωτικούς ανέμους πλήττουν νότια, βόρεια, δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν στο λεκανοπέδιο έως και το μεσημέρι.

Tα φαινόμενα κατά τόπους είναι τόσο ισχυρά που χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα για όσους κινούνται στους δρόμους.

ΔΕΙΤΕ LIVE

το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023/12:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Από την ΕΜΥ επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Αυτή την ώρα, λαίλαπα καταιγίδων που συνοδεύεται από συνεχείς κεραυνοπτώσεις καλύπτει μεγάλο μέρος της επικράτειας από την Μακεδονία, μέχρι και τα νοτιότερα τμήματα της Πελοποννήσου, φτάνοντας μέχρι τα Κύθηρα. Την ίδια στιγμή, από τα έντονα φαινόμενα δοκιμάζεται και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • σήμερα Παρασκευή (20-01-2023) στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.
  • από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
  • από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα).

Από το Σάββατο (21-01-2023) έως και τη Δευτέρα (23-01-2023)
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.
  • από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα) κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

  • Πυκνές χιονοπτώσεις τα ξημερώματα, αλλά και έντονες καταιγίδες προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου για σήμερα.

Το πρωί της Παρασκευής θα έχουμε μπόρες στη δυτική Ελλάδα, ενώ σε όλα τα ορεινά θα έχουμε χιόνια ακόμη και στα 700 – 800 μέτρα της Ηπείρου. Μπόρες και καταιγίδες θα έχουμε επίσης από την ανατολική πλευρά της κεντρικής Μακεδονίας, τις Σποράδες, Εύβοια, Αττική, Κυκλάδες και ΒΔ της Κρήτης. Γρήγορα ο καιρός θα χαλάσει και στα ανατολικά νησιωτικά.

Χιόνια θα έχουμε στην Ήπειρο στα 600 και 700 μέτρα, υπό την μορφή της μπόρας χιονιού.

Από το μεσημέρι και μετά τα πιο έντονα φαινόμενα θα υπάρξουν στα ανατολικά νησιωτικά. Στα δυτικά θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και από το βράδυ θα έχουμε νέα επιδείνωση με χιόνια στα 1000 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί και ΝΔ εντάσεως 7-8 στο Ιόνιο και στο Αιγαίο από 5 έως 6 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1Τάσος Αρνιακός ανέφερε για την κακοκαιρία: «Ένα βαρομετρικό χαμηλό περνά την Ιταλία και μας πλησιάζει από τα νοτιοδυτικά φέρνοντας ισχυρές βροχές από τα Δυτικά που θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Χιόνια στην Πίνδο ακόμα και χαμηλά που θα ασπρίσουν έστω και λίγο επιτέλους τα χιονοδρομικά μας κέντρα.

Την Παρασκευή περιμένουμε νεφώσεις που θα πυκνώσουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρώτα στα δυτικά που αργότερα θα επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Χιόνια θα έχουμε στα δυτικά και βορειοδυτικά ορεινά ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές από 800-900 μ. υψόμετρο και πάνω.

Δυτικούς, Νοτιοδυτικούς ανέμους στα δυτικά 4-6 Μποφόρ, στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ αλλά με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα φτάσει στα βόρεια τους 15 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16-17, στα νησιά τους 18-19».

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-01-2023
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-01-2023
Στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-01-2023
Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ..
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-01-2023
Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν κυρίως στα δυτικά και νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις τοπικά 6 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σχετικά Άρθρα