Η ντροπή των ράντζων: Ο πραγματικός λόγος πίσω από το απαράδεκτο φαινόμενο – Τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα

 Η ντροπή των ράντζων: Ο πραγματικός λόγος πίσω από το απαράδεκτο φαινόμενο – Τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το διαχρονικό αλλά μη αποδεκτό –για πολλούς λόγους– φαινόμενο των ράντζων στα Νοσοκομεία της χώρας, που είναι συχνότερο τους χειμερινούς μήνες, απασχολεί όχι μόνο για την απαράδεκτη εικόνα των δομών υγείας αλλά κυρίως γιατί η σωστή φροντίδα στον ασθενή δεν μπορεί να παρέχεται στο ράντζο ενός νοσοκομειακού διαδρόμου.

Τι φταίει, όμως και πολλά Νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και της ελληνικής Περιφέρειας, αναγκάζονται στις εφημερίες να αναπτύσσουν δεκάδες ράντζα; Ειδικά τώρα το χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων.

Στοιχεία για την εικόνα πολλών μεγάλων νοσοκομείων αυτή τη στιγμή αλλά και τις κυριότερες αιτίες που τα ράντζα είναι διαχρονικά δίνει στο libre ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, μετά από κάθε εφημερία, αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από κάθε νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνούν τα 100. Το Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ την Πέμπτη (19/1) μετά την εφημερία είχε στους διαδρόμους του 120 ράντζα.

Ράντζα, επίσης, αναπτύσσει το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Γ. Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης, τώρα το χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων αναπτύσσονται ράντζα σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές», επισημαίνει ο κ. Μ. Γιαννάκος.

Αιτίες εμφάνισης των ράντζων

«Μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου των ράντζων είναι ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με λιγότερα κρεβάτια από τα κανονικά.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Επίσης, το 2013, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, έκλεισαν 10 νοσοκομεία στη χώρα. Στα νοσοκομεία αυτά, μεταφέρονταν περιστατικά που είχαν κάνει εισαγωγή  στα νοσοκομεία που τώρα αναπτύσσουν το μεγαλύτερο αριθμό ράντζων.

Ένα παράδειγμα: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην λοιμωδών) συν-εφημέρευε με το Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και βοηθούσε στη διαχείριση και εισαγωγή περιστατικών. Το έκλεισαν το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στην πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και το ξαναέκλεισαν.

Μία ακόμα αιτία είναι η συνεχιζόμενη πανδημία, έστω και με διαφορετική βαρύτητα.
Σήμερα, στα Δημόσια Νοσοκομεία δεσμεύονται 3.500 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. Για παράδειγμα, στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ είναι διαθέσιμες για περιστατικά κορονοϊού 82 κλίνες και είναι όλες κατειλημμένες, στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς είναι διαθέσιμες 54 κλίνες και οι 52 από αυτές είναι κατειλημμένες.

  • Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι μία ακόμα αιτία που φορτώνει τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα.

Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία, και γίνονται περίπου 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων δεν θα πήγαιναν, εάν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πού είναι ο Προσωπικός ή Οικογενειακός Γιατρός; Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς, που είναι βαριά περιστατικά, θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν.

Άλλος σοβαρός παράγοντας είναι οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού.

Δεν είναι ταχυδακτυλουργοί οι ελάχιστοι Γιατροί και Νοσηλευτές των ΤΕΠ των νοσοκομείων για να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα μικρά νοσοκομεία προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης στους ασθενείς και τους οικείους τους.

Οι ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή συνοδεία συγγενών γνωρίζουν τις ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες  ιατρών, μηχανημάτων στα μικρότερα εφημερεύοντα νοσοκομεία και προτιμούν να αντιμετωπισθούν στα μεγάλα. Οι εξειδικευμένες θεραπείες που γίνονται στα μεγάλα νοσοκομεία είναι μία ακόμα αιτία του φαινομένου των ράντζων.

Δηλαδή, στα μεγάλα νοσοκομεία γίνονται εξειδικευμένες θεραπείες αλλά και εξετάσεις που απαιτούν εισαγωγή σε ημέρες μη εφημερίας. Έτσι, δεν περισσεύουν πολλά κενά κρεβάτια για την εφημερία.
ένα σχετικό παράδειγμα:
Στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, αυτή την εβδομάδα, σε ημέρα μη εφημερίας, έγινε προγραμματισμένη εισαγωγή σε 16 παιδιών στην παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες», εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναντικατάστατος ο ρόλος των δημόσιων νοσοκομείων

«Η διαχείριση της πανδημίας ανέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να το εμπιστεύονται οι ασθενείς. Ωστόσο, για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία».

Σχετικά Άρθρα