Παρέμβαση στην παράσταση Καπουτζίδη από σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου κατά του Προεδρικού διατάγματος (vid)

 Παρέμβαση στην παράσταση Καπουτζίδη από σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου κατά του Προεδρικού διατάγματος (vid)

Παρέμβαση με πανό στην παράσταση «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης 18 /1 σπουδαστές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεών της κατάληψης της Δραματικής Σχολής.

Οι σπουδαστές κρέμασαν πανό και ανέβηκαν στη σκηνή, απ’ όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «υπάρχει μια καθιερωμένη αντίληψη πως οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές και γενικότερα οι καλλιτέχνες είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, ότι αποτελούν κομμάτι κάποιου άλλου, αόριστου, φάσματος που δεν το αγγίζουν ή επηρεάζουν τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων. Αυτήν την αντίληψη εμείς, οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. δεν την ενστερνιζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που διανύει σε όλους τους τομείς η κοινωνία μας, της οποίας αποτελούμε και εμείς αναπόσπαστο κομμάτι».

Κατά την ίδια ανακοίνωση, μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος το πτυχίο τους καθίσταται διακοσμητικό, «ένα “απολυτήριο Λυκείου” πάνω στο απολυτήριο Λυκείου, πάει ακόμα πιο πίσω τη συζήτηση που προϋπήρχε για την παροχή βασικής μέριμνας στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (μειωμένο κόμιστρο, σίτιση, στέγαση) και μας στερεί τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης».

«Επιπλέον, ανοίγει τις πόρτες για ενδεχόμενη υποβάθμιση των επαγγελματικών απολαβών μας με την πρόφαση του “ανειδίκευτου εργάτη”, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος ζωής ολοένα κι αυξάνεται, και η φτωχοποίηση των κατώτερων στρωμάτων ολοένα και εντείνεται» τονίζουν οι φοιτητές οι οποίοι απαιτούν:

  • Την άμεση κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022
  • Την αναβάθμιση των Πτυχίων μας
  • Την παροχή Σίτισης, Στέγασης, Μειωμένου Κόμιστρου και λοιπών Φοιτητικών δικαιωμάτων
  • Την πρόσβαση σε μεταπτυχιακά προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

«Η υποβάθμιση της τέχνης είναι ζήτημα όλης της κοινωνίας» καταλήγουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή τους.

Σχετικά Άρθρα