Με άδεια χέρια έφυγε από τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου – Γκρίνια για Μενέντεζ και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο – Η στάση της ελληνικής πλευράς

 Με άδεια χέρια έφυγε από τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου – Γκρίνια για Μενέντεζ και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο – Η στάση της ελληνικής πλευράς

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Το αντιλαμβάνεται κανείς αν δει πίσω από τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, όπου τα έβαλε με τον Μενέντεζ και μίλησε ξανά για ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας.

Από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου προκύπτει εκνευρισμός και απογοήτευση, γεγονός που ερμηνεύεται ως ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφυγε από την αμερικανική πρωτεύουσα με άδεια χέρια για το θέμα των F-16 που «καίει» τον Ερντογάν όσο μάλιστα πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου ανέφερε για τα F-16 πως «δεν μας έδωσαν κάποια ημερομηνία, νομίζω η διαδικασία θα λειτουργήσει μέσα στα δικά τους πλαίσια και διαδικασίες. Σημερα δεν μας έδωσαν ημερομηνία για την επίσημη ανακοίνωση».

Πρόσθεσε ακόμη πως «δεν μας είπαν επίσης πως ‘θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική για τον Μενέντεζ’. Η αλήθεια είναι πως κι εμείς δεν τους ρωτήσαμε πώς θα περάσετε τα εμπόδια του Μενέντεζ. Είναι γνωστό πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και η διοίκηση. Οι νόμοι των ΗΠΑ και το Σύνταγμα έχουν ξεκάθαρους όρους και τρόπους για το πώς η διοίκηση μπορεί να απαντήσει στο Κογκρέσο, με ποια βήματα μπορεί να απαντήσει στη στάση του Κογκρέσου».

Και συνέχισε: «Mε την παρεμπόδιση ενός ατόμου ή κάποιων ατόμων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να αχρηστέψει μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των δυο συμμάχων. Δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Δεν μας είπαν πως ‘θα κάνουμε αυτό αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό ή το άλλο. Κι εμείς δεν ρωτήσαμε ειδικά ‘τι θα κάνετε με τον Μενέντεζ, αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό’. Μόνο είπαμε πως αν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα, το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί παρά τις δηλώσεις που κάνει ο Μενέντεζ και να λύσουμε το πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα κάνοντας για ακόμη μια φορά αναφορά στις δηλώσεις του Μπομπ Μενέντεζ.

«Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία. Εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Διπλωματικές πηγές: Έωλες οι τουρκικές αιτιάσεις

Ηχηρή απάντηση στα όσα ψευδώς υποστήριξε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έδωσαν το πρωί της Πέμπτης διπλωματικές πηγές, που τόνισαν ότι απορρίπτουν τις έωλες τούρκικες αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι πρόσφατες αναφορές Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών αποτελούν μια επανάληψη των τουρκικών έωλων αιτιάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει στο σύνολο τους με σειρά από τεκμηριωμένα επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εξίσου απορριπτέες στο σύνολό τους είναι και οι υποτιθέμενες κατηγορίες περί «ελληνικών προκλητικών ενεργειών», οι οποίες εκτοξεύονται από μια χώρα η οποία συστηματικά χρησιμοποιεί ανοιχτά την απειλή πολέμου, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνάπτει ανυπόστατα και παράνομα μνημόνια αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και καθημερινά παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι εν λόγω κατηγορίες ξεπερνoύν κάθε όριο λογικής και δεν πείθουν την διεθνή κοινότητα.

Οικονόμου: Δεν θα υπαγορεύσουμε σε κανέναν πώς θα εξοπλίζεται

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πάγιες και σταθερές θέσεις. Δεν μπορούμε να υποδείξουμε και να υπαγορεύσουμε σε κανέναν πως θα εξοπλίζεται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την προ ολίγων ωρών συνάντηση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμείς», πρόσθεσε, «θωρακίζουμε την άμυνά μας και το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός. Επίσης, φροντίζουμε να αναδεικνύουμε με στοιχεία και τεκμήρια την πρόδηλη παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την επιθετικότητά της που δεν συμβαδίζει με συμπεριφορά απέναντι σε μια σύμμαχη χώρα. Με βάση αυτές τις δυο αρχές η χώρα μας δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Η Ελλάδα έχει ήδη φροντίσει στο κομμάτι της άμυνας και της αποτρεπτικής της ικανότητας να αναστρέψει υπέρ της τη διαφορά ισχύος».