Λαβρόφ: “Θα κάνουμε τα πάντα να συνέλθουν ΝΑΤΟ και ΕΕ”

 Λαβρόφ: “Θα κάνουμε τα πάντα να συνέλθουν ΝΑΤΟ και ΕΕ”

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a joint news conference with Eritrean Foreign Minister Osman Saleh following their talks in Moscow, Russia April 27, 2022. Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/File Photo

Η Μόσχα θα κάνει ό,τι μπορεί για να «συνέλθουν» το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αφότου τους κατηγόρησε ότι έχουν βαλθεί να αποδυναμώσουν και να νικήσουν τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις του έγιναν ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του πρώην προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προς το ΝΑΤΟ ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.

Σχεδόν 11 μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παρουσιάζει όλο και περισσότερο τον πόλεμο στο ρωσικό λαό ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση. Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει να αποθαρρύνει τους δυτικούς πολιτικούς για τις «αλαζονικές» και «αποικιακές» στάσεις τους απέναντι στη Ρωσία.

«Ελπίζω ότι θα δουν τα πράγματα ρεαλιστικά», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι συνάδελφοί μας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνέλθουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Λαβρόφ μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Μόσχας, η οποία πραγματοποιεί αεροπορικά γυμνάσια με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα – μέρος μιας μακράς σειράς κοινών στρατιωτικών δραστηριοτήτων που έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ουκρανίας ότι ο πρόεδρος Πούτιν μπορεί να επιδιώξει να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Έχουμε μια κοινή θέση για το ποιοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και πώς να διασφαλίσουμε ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Λευκορωσία απειλούνται από τους γείτονές μας – είτε είναι η Ουκρανία είτε οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε ο Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο. Το Μινσκ ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών είχαν επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες.

Τη Δευτέρα ξεκίνησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου και χρησιμοποιούν όλα τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λευκορωσίας. Η χώρα έχει δηλώσει ότι αυτά τα γυμνάσια έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ουκ ολίγες φορές για πιθανές επιθέσεις από το έδαφος της Λευκορωσίας με τον πρόεδρο Ζελένσκι μόλις την περασμένη εβδομάδα να τονίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες στα σύνορα.