Σχέδιο απόγνωσης: Στέλνουν στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας τα παιδιατρικά περιστατικά

 Σχέδιο απόγνωσης: Στέλνουν στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας τα παιδιατρικά περιστατικά

Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras and the Health Minister Andreas Xanthos visit the Health Center in Evosmos, Thessaloniki, Greece on May 10, 2017. / Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, 10 Μαΐου 2017.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των περιστατικών covid και μία σχετική μείωση σε αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πιέζονται τα νοσοκομεία. Μάλιστα, η μετάλλαξη κράκεν έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, αφού οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Ήδη ξεκινά σταδιακά να εφαρμόζονται κάποια έκτακτα μέτρα, ξεκινώντας από αυτά που αφορούν στα παιδιατρικά περιστατικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες εξάλλου τα παιδιατρικά νοσοκομεία ασφυκτιούν από περιστατικά μικρών παιδιών τα οποία μεταφέρουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα οι γονείς τους επειδή δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενεργοποιεί τα Κέντρα Υγείας ώστε τα περιστατικά χωρίς βαριά συμπτώματα να αντιμετωπίζονται σε αυτά.

Συγκεκριμένα αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ανακοινωθούν τα διαθέσιμα Κέντρα Υγείας που θα έχουν εφημερεύοντες παιδίατρους, ώστε οι γονείς να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αλλά σε αυτές τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποτραπούν οι ατέλειωτες ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.

Πρόκειται, βέβαια, και πάλι για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς το ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας είναι περιορισμένο και είναι άγνωστο, εάν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν όλοι οι μικροί ασθενείς που θα μεταβαίνουν για θεραπεία.

Από την άλλη έντονη ανησυχία υπάρχει και για τα Γενικά Νοσοκομεία τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προγραμματισμένα περιστατικά αλλά και τα έκτακτα, όπως και τις περιπτώσεις γρίπης και κορονοϊού.

Το «κοκτέιλ» είναι δυσβάσταχτο για τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με συνέπεια να γίνεται μεταφορά ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο όπου μπορεί να υπάρχει άδειο κρεβάτι.

Γι αυτό αναμένεται το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να παραλαμβάνουν ασθενείς από το ΕΣΥ με την οικονομική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη έχουν ενοικιαστεί 50 κλίνες ΜΕΘ, ενώ αναμένεται να ενοικιαστούν κι άλλες εάν προκύψει ανάγκη. Ταυτόχρονα όμως στα δημόσια νοσοκομεία θα ανοίξουν κι άλλες απλές κλίνες covid ώστε να νοσηλεύονται περιστατικά χωρίς βαριά συμπτώματα, αφού σήμερα οι περισσότερες κλίνες είναι γεμάτες και δεν καλύπτονται όλες οι ανάγκες. Στην «υπόθεση» covid μπαίνουν όμως πιο ενεργά και τα μικρότερα νοσοκομεία της Αττικής, ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας όπου σήμερα ειδικά στις εφημερίες παρατηρείται μία ασφυκτική κατάσταση.

Πηγή: ethnos.gr